Hlavní obsah

Mladá lyžařka Křížová navázala ve sjezdu na slavnou matku

SVATÝ MOŘIC

Když projela Klára Křížová cílem, ani ji nenapadlo se dívat na výsledkovou tabuli. Sjezd ve Svatém Mořici ovšem dvacetiletá lyžařka zvládla ve dvacátém nejlepším čase a v této disciplíně bodovala jako první Češka po dlouhých 24 letech.

Foto: www.czech-ski.com

Česká lyžařka Klára Křížová

Článek

Symbolické je, že poslední českou závodnicí, která se dokázala ve sjezdu Světového poháru prosadit do elitní třicítky, byla její matka Olga Charvátová-Křížová. Bronzová olympijská medailistka ze Sarajeva dojela v březnu 1986 osmá v americkém Vailu.

"Ještě jsem ten zážitek nestačila vstřebat, jsem samozřejmě hrozně šťastná," řekla spolupracovníkovi ČTK Křížová, devátá nejlepší juniorka ve sjezdu z loňského juniorského mistrovství světa. "Když jsem si tak představovala, jaké to bude, až poprvé zaboduju ve svěťáku, tak jsem myslela, že to bude třeba nějaké 29. nebo 30. místo. Že to bude těsně o setiny, a ne rovnou 20. místo s vteřinovým náskokem na 30. místo."

Nečekala, že by mohla zajet ta dobře. "Dojela jsem do cíle a měla jsem sklopenou hlavu. Vůbec mě nenapadlo, že to bude dvacáté místo. Najednou slyším řev diváků a začali se ke mně hrnout fotografové a kameramani z televize, tak jsem se podívala na výsledkovou tabuli - a začala jsem taky řvát. Radostí," popsala své bezprostřední emoce.

Na měřeném mezičasu dosáhla čtvrté nejvyšší rychlosti z celého startovního pole. "Celý závod jsem lyže doháněla, jak mi jely rychle. Za jejich skvělou přípravu patří velký dík mému trenérovi Svatopluku Kovářovi," zdůraznila závodnice.

Ve Světovém poháru jezdí Křížová od prosince 2005. Startovala dvacetkrát, ale k bodům měla až dosud daleko. "Byla jsem z toho už docela nervózní, vždycky mi k třicátému místu něco chybělo. Takže dneska, když se mi to podařilo, mi spadl kámen ze srdce. Tento výsledek přišel v pravý čas. Je to pro mě velké uklidnění a povzbuzení směrem k olympiádě," uvedla Křížová.

Dobrou zprávou je pro ni i to, že koleno, které si před nedávnem natáhla při Evropském poháru v Caspoggiu, je v pořádku. "Teď jsem si ho otestovala a je úplně v pohodě," prohlásila.

Reklama