Hlavní obsah

Škoda, že Northug v Kuusamu nejede. Každý chce závodit s nejlepšími, říká Bauer

KUUSAMO/PRAHA

Světový pohár běžců na lyžích pokračuje od pátku ve finském Kuusamu a české naděje se opět budou nejvíc upírat k Lukáši Bauerovi. Ještě než se ale třiatřicetiletý závodník postaví podruhé v nové sezóně na start, odpovídal ve čtvrtek na dotazy čtenářů při on-line chatu Sport.cz.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Běžci na lyžích Lukáš Bauer (vpředu) a Dušan Kožíšek.

Článek

Bauer po zisku dvou medailí na olympijských hrách ve Vancouveru čeká v nové sezóně obhajoba celkového triumfu na Tour de Ski a v únoru pak mistrovství světa v norském Oslo, kde se běžec z Božího Daru bude snažit vylepšit své dosavadní maximum z MS, jímž je stříbro z Liberce. Původně zvažoval, že na legendárním Holmenkollenu ukončí svou úspěšnou kariéru, během minulé zimy se ale rozhodl pokračovat až do olympiády v Soči. "Myslíte, že vydržíte lyžovat až do čtyřiceti," zajímalo čtenáře s nickem honzadib. "Nestrašte," odvětil se smíchem Bauer.

Novou sezónu Bauer nenačal zcela podle svých představ. Před úvodním podnikem ve švédském Gällivare jej totiž přepadl zánět nosohltanu, česká běžecká jednička nafasovala antibiotika a v tréninkovém plánu vznikla nečekaná mezera. Bauer proto nechtěl do volné patnáctky ani nastoupit, na poslední chvíli ale plány změnil a i přes výpadek dojel na solidním osmém místě. "S tím jsem byl spokojený. Ale Gällivare je již nyní minulostí a nyní mě zajímá pátek-neděle, kdy nás čeká zde v Kuusamu "mini" Tour, kde mi moc nenahrává skladba závodů a zejména výrazná časová bonifikace za sprint. Ale budu bojovat," slíbil Bauer.

Lukáš Bauerfoto: lukas-bauer.cz

Český závodník dosud neměl šanci poměřit se s norským rychlíkem Petterem Northugem, kterého loni nezapomenutelným způsobem připravil o triumf v Tour de Ski. Seveřan vynechal podnik v Gällivare a posléze se odhlásil i z Kuusama. "Závody samozřejmě budou i bez Pettera, ale je škoda, že momentálně nezávodí. Přeji mu, ať se co nejdříve dostane do pohody a nastoupí na start, protože myslím, že skoro každý chce závodit s těmi nejlepšími a to Petter 100% je. Těžko soudit, co jej trápí, informace mám pouze z médií. Samozřejmě to může být vše od přetrénování, zdravotních problémů až třeba po "pouze" momentální slabou výkonnost. Myslím, že pouze Petter a jeho nejbližší okolí ví, kde je tlačí bota...," podotkl Bauer.

Reklama