Hlavní obsah

Počasí letos Harrachovu přeje, čeští skokané chtějí do desítky

HARRACHOV

Po dvou letech problémů s počasím se na harrachovské pořadatele Světových pohárů ve skocích na lyžích zřejmě usměje štěstí. Můstky jsou připraveny a sněhu je dostatek. Loni se závody v podobném termínu nemohly konat vůbec, před dvěma lety se v lednu uskutečnilo pouze jedno kolo Světového poháru v letech.

Článek

O nadcházejícím víkendu bude můstek na Čertově hoře po skandinávském turné čtvrtou zastávkou skokanů v sezóně.

Přihlášeno je sedmnáct týmů a na startu bude i kompletní česká šestice Jakub Janda, Jan Matura, Roman Koudelka, Borek Sedlák, Lukáš Hlava a Antonín Hájek. Nejvíce se na začátku sezóny dařilo Maturovi s Jandou, který vyhrál v Harrachově poslední závod Světového poháru ve skocích před pěti lety.

Bude Janda zase spát na zemi?

Janda se do minulosti nedívá a věří, že se umoudří bolavá záda, která ho trápila v Lillehammeru. Kvůli nim dokonce spal v Norsku na zemi a vyloučeno to prý není ani v Harrachově. "Je to pro mě prostě další závod, pět let je hodně dlouhá doba. I když samozřejmě je jasné, že úspěch doma by potěšil o hodně víc," prohlásil.

Cílem českých reprezentantů je umístění do desátého místa a účast všech skokanů v hlavním závodu. "Chtěli bychom využít toho, že jsme doma a ukázat, že letos máme dobrý celý tým," řekl kouč David Jiroutek. Jeho svěřenci měli výhodu oproti soupeřům ve středečním tréninku navíc. V něm se velmi dařilo Hájkovi, který ještě donedávna v Harrachově bydlel.

"To je velká výhoda," liboval si Matura. "Člověk si můstek osahá, zvykne si na něj a už ví, co ho čeká při kvalifikaci. Vynechat takovou možnost by mohlo být velmi ošidné. Ve finském Kuusamu jsme tu možnost neměli, při tréninku mě to dvakrát sfouklo, kvalifikace odpadla a šlo se rovnou do závodu. Proto se každá taková možnost musí využít," řekl Matura.

Stejného názoru byli ostatní skokané, protože se v Harrachově pět let na velkém můstku neskákalo. "Každý můstek je specifický, skokan si musí zvyknout na nájezd, rádius," prohlásil Sedlák. Čeští závodníci absolvovali několik skoků a budou mít před kvalifikací výhodu oproti ostatním, kteří se pustí z můstku v pátek jen dvakrát. "Nebyli jsme na prvním sněhu a hned závodili, každý skok se proto hodí," uvedl Hlava.

Stejné privilegium měli v Harrachově ve středu také Slovinci a Italové, které trénuje Jakub Jiroutek, bratr českého kouče. Dnes se v Harrachově skákat nebude. "Pomůže to především pro páteční kvalifikaci. Naši už budou mít můstek v hlavách zažitý," uvedl David Jiroutek. "Přestože to bývá výsada domácích závodníků, důležité je se na nic neptat a jít prostě skákat. A také nic neplatit," žertoval jeho bratr Jakub Jiroutek.

Rakušané favority

Skvělý vstup do sezóny mají za sebou Rakušané Thomas Morgenstern a Andreas Kofler, kteří budou i v Harrachově velkými favority. "Po dvou týdnech na severu se můžu pochlubit dobrými výsledky a hodlám v tom pokračovat," prohlásil Kofler, který letos vůbec poprvé v kariéře vedl Světový pohár, než ho vystřídal kolega z reprezentace. "Hodně jsem na sobě pracoval," připojil Morgenstern.

Velkým překvapením sezóny je dvacetiletý Fin Ville Larinto, vítěz z Kuopia a druhý muž v průběžném pořadí. Silní mohou být Norové Johan Remen Evensen a Tom Hilde či Adam Malysz, který bude mít díky tradičně početné skupině polských fanoušků takřka domácí prostředí.

Oficiální trénink je v Harrachově na programu v pátek od 15:00, kvalifikace začne o tři hodiny později pod umělým osvětlením. V sobotu první závod začíná v 16:00, v neděli druhý startuje ve 14:00. Pro diváky je připraven také doprovodný program.

Reklama

Související témata: