Hlavní obsah

Pohár IBU zahájí biatlonovou sezonu v Novém Městě na Moravě

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Ruští biatlonisté budou hlavními favority čtvrtého závodu Poháru IBU, který se v sobotu a v neděli uskuteční v Novém Městě na Moravě. V ženské kategorii má naději na přední umístění i Gabriela Soukalová, jíž patří v průběžném pořadí druhá pozice. Pohár IBU je předehrou před letošním vrcholem novoměstské sezony, kterým bude od 29. ledna do 6. února mistrovství světa juniorů.

Foto: LaPresse

Biatlon - ilustrační foto

Článek

Momentálně jsou sněhové podmínky na Českomoravské vrchovině dobré, tratě pokrývá z velké většiny přírodní sníh. Pořadatelé se ale připravují i na případné komplikace, které by přineslo ohlášené oteplení.

"Máme na hromadě připravený i technický sníh, který šetříme na světový šampionát juniorů. Po předcházející oblevě jsme technickým sněhem vyspravili některá kritická místa," uvedl na dnešní tiskové konferenci ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

Po třech závodech Poháru IBU jsou v čele celkové klasifikace Rus Alexej Čurin a jeho krajanka Jevgenija Šedovová, která má před druhou Soukalovou náskok 23 bodů. "Čurin bude na startu chybět, protože ve stejném termínu startuje ve Světovém poháru. Ale přihlášen je druhý v průběžném pořadí jeho krajan Arťom Ušakov. Silní budou také Němci, Francouzi a Italové," dodal Jakeš.

Z českých biatlonistů se v Novém Městě objeví například Vít Jánov, Tomáš Holubec. Martin Janoušek, Ondřej Exler, Michal Krčmář, Lukáš Kristejn a mezi ženami vedle Soukalové také Miroslava Spáčová a Veronika Zvařičová.

Do biatlonového areálu v Novém Městě na Moravě zavítá evropská soutěž už popáté. Premiéru měl v roce 2007 Evropský pohár, který se od roku 2009 změnil v Pohár IBU. Všechny tyto akce jsou postupnou organizátorskou prověrkou před mistrovstvím světa, které se bude v Novém Městě konat v roce 2013.

V sobotu od 10:00 je na programu závod mužů na 20 km, ve 13:30 se vydají ženy na patnáctikilometrovou trať. V neděli se uskuteční sprinty: od 10:00 čeká muže 10 km a od 13:00 poběží biatlonistky závod na 7,5 km.

Reklama