Hlavní obsah

Ruský lyžař Pankratov nesmí kvůli dopingu dva roky závodit

MOSKVA
Aktualizováno

Ruský běžec na lyžích Nikolaj Pankratov má na dva roky zastavenou činnost za porušení dopingových pravidel. Mezinárodní lyžařská federace FIS potrestala dvojnásobného medailistu ze štafetových závodů na mistrovství světa za to, že u něj celníci na rakousko-švýcarských hranicích v září našli 22 ampulí zakázaného actoveginu, jehly a stříkačky.

Článek

Osmadvacetiletý Pankratov, který si v SP připsal po jednom prvenství v individuálním závodu, týmovém sprintu i ve štafetě, byl potrestán se zpětnou platností od 8. září 2010. Švýcarské orgány ihned informovaly o jeho případu FIS, která zahájila vyšetřování a dočasně zastavila ruskému závodníkovi činnost.

Actovegin je krevní derivát, který stimuluje průchod počtu červených krvinek a může maskovat doping. I když nefiguruje na seznamu zakázaných podpůrných látek, Světová antidopingová agentura WADA jeho výskyt pozorně monitoruje. Potrestán může být i sám nález transfuzního zařízení.

Pod zostřeným dohledem

Ruské lyžování je v poslední době pod zostřeným dohledem mezinárodní federace. Vedení FIS udělilo v červnu ruskému svazu pokutu 180 tisíc švýcarských franků (asi 3,3 miliónu korun) za liknavý přístup k boji proti dopingu a doporučilo mu vyměnit některé trenéry. Ruští funkcionáři následně potrestali devět koučů zákazem činnosti na jeden až čtyři roky.

V nedávné minulosti byli za doping potrestáni ruští běžci Jevgenij Dementěv, Julia Čepalovová, Natalia Matvějevová, Aljona Siďková, Nina Rysinová a Jelena Věděnějevová.

Reklama

Související témata: