Hlavní obsah

Lyžař Řezáč vyhrál v Norsku potřetí tradiční běh s batohem

LILLEHAMMER

Lyžař Stanislav Řezáč vyhrál závěrečný závod FIS Maraton Cupu norský Birkebeinerrennet na 54 km klasickou technikou a v celkovém pořadí seriálu obsadil třetí místo.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Stanislav Řezáč vyhrál v Norsku potřetí tradiční běh s batohem.

Článek

Český běžec zvítězil v tradičním závodu s povinným batůžkem o hmotnosti 3,5 kilogramu potřetí v kariéře, předtím se mu to povedlo v letech 2005 a 2008. Dnes ve finiši předstihl o jedinou sekundu Švéda Jörgena Brinka. Oplatil mu tak těsnou porážku z nedávného Vasova běhu, kde s Brinkem prohrál po 90 kilometrech dokonce jen o tři desetiny.

"Měl jsem výborné lyže, skvělou mázu," pochvaloval si Řezáč na webu závodu. Na trati si vypracoval až desetivteřinový náskok, ale neuvažoval o tom, že by dojel do cíle sám. "Chvilku jsem poodjel, ale nemělo smysl jet dlouho osamoceně. Skupina byla lepší. Sice jsem se trochu bál, že ve finiši propadnu, ale podařilo se mi včas nastoupit a odrazit jejich útok. V cíli jsem se mohl radovat," uvedl.

Třetí doběhl další Švéd Jerry Ahrlin, který díky tomu ovládl pořadí FIS Marathon Cupu. V posledním závodu jedenáctidílného seriálu sesadil z prvního místa Itala Fabia Santuse, který byl v čele celou sezonu. Řezáč, jenž vyhrál pohárové hodnocení v roce 2005, zaostal za Ahrlinem o 33 bodů. Na Santuse nakonec ztratil jen 15 bodů.

Sedmatřicetiletý český lyžař připojil dnešní vítězství k třem druhým a dvěma třetím místům v letošním FIS Marathon Cupu. Sezonu může ještě vylepšit triumfem v nové sérii Ski Classic. V pořadí maratonů klasickou technikou si upevnil první místo, před druhým Ahrlinem vede o 51 bodů. Seriál vyvrcholí za dva týdny závodem Norefjellrennet.

Reklama