Hlavní obsah

Snowboardcrossařka Samková ukončila sezonu v SP sedmým místem

AROSA

Snowboardcrossařka Eva Samková skončila sedmá ve finále Světového poháru ve švýcarské Arose. Ani jeden z trojice českých mužů Michal Novotný, David Bakeš a Emil Novák nepostoupil z osmifinále.

Foto: Vít Chalupa

Eva Samková (vlevo) se raduje v cíli malého finále Světového poháru snowboardcrossařek ve švýcarské Arose, které vyhrála.

Článek
Fotogalerie

Závod žen vyhrála stejně jako ve čtvrtek Bulharka Alexandra Jakovová, jistou vítězkou disciplíny byla již předem Kanaďanka Dominique Maltaisová. Samková ve své první kompletní sezoně skončila v hodnocení snowboardcrossu sedmá.

Sedmnáctiletá Češka zajela den po otřesu mozku na kilometrové trati čtvrtý čas v kvalifikaci a ve čtvrtfinále soupeřkám hravě ujela. V semifinále hůře odstartovala a v momentu, kdy se drala dopředu, musela přibrzdit, aby se nesrazila se soupeřkami. "Mám horší starty, snažila jsem se, ale už se do postupové trojky nedostala," uvedla Samková v tiskové zprávě. Do cíle semifinále dojela čtvrtá a nepostoupila.

Chuť si spravila v malém finále. "Ale jo," komentovala dívka jezdící s namalovaným knírkem, a tentokrát i bradkou, jízdu, v které soupeřky přeskákala a cílem projela první. "Potěší to a pomůže pro další závody," řekla Samková.

David Bakeš prohrává na cílové čáře se Kanaďanem Jakem Holdenem postup z osmifinále při Světovém poháru snowboardcrossařů ve švýcarské Arose.foto: Vít Chalupa

Pro nadějnou snowboardistku ještě sezona nekončí. Už příští týden bude na juniorském mistrovství světa v italském Chiesa Valmalenco obhajovat loňský titul z Nového Zélandu. Na otázku, jestli může mít na MS juniorů jiný cíl než vyhrát, odpověděla: "Snad nezranit se. Ale já tam chci vyhrát a nezranit se," vyhlásila.

Muži skončili v osmifinále

Všichni čeští muži skončili v osmifinále. Bakeš prohrál ve finiši boj o postupové místo s Kanaďanem Jakem Holdenem. Novotný mířil do čtvrtfinále, vedl svoji osmifinálovou rozjížďku, ale na posledním skoku spadl. "Co jsem to tam vyvedl?" ptal se sám sebe Novotný: "To snad není možné. Krásně jsem si jel na prvním místě, jenže mě rozhodila poslední boule a bylo to," doplnil. Novák byl za postupem daleko.

David Bakeš prohrává na cílové čáře se Kanaďanem Jakem Holdenem postup z osmifinále při Světovém poháru snowboardcrossařů ve švýcarské Arose.foto: Vít Chalupa

Poslední závod sezony vyhrál mistr světa Australan Alex Pullin, který se díky triumfu zároveň stal poprvé v kariéře i vítězem Světového poháru. V konečném pořadí přeskočil o 60 bodů Francouze Pierra Vaultiera.

Reklama

Související témata: