Hlavní obsah

O biatlonový trůn se perou Norové tří generací

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Norové dominují celkovému pořadí Světového poháru od roku 2008 a nelítostné soupeření biatlonistů už tří generací z této země poutá pozornost i v Novém Městě na Moravě. Legendárního šestinásobného vítěze SP Ole Einara Björndalena, který za dva týdny oslaví už 38. narozeniny, už v sezóně 2009/10 vystřídal na trůnu o 11 let mladší Emil Hegle Svendsen. Po něm zase převzal vládu teprve 23letý Tarjei Boe, který tak dorazil do Česka v roli obhájce prvenství, jenže žlutý trikot letošní lídra aktuálně nosí Svendsen.

Foto: Petr Horník, Právo

Norský biatlonista Ole Einar Björndalen

Článek

„Nepanuje mezi námi žádná přehnaná řevnivost, ale vítěz může být jen jeden a veliká konkurence uvnitř týmu je motivující,“ říká nyní nejlepší z Norů Svendsen. Přestože měl jasně nejlepší běžecký čas, nestačilo to na Andreje Makovějeva, který jako jediný ze 103 biatlonistů zvládl všechny čtyři střelecké položky čistě.

Ruský biatlonista Andrej Makovějevfoto: Právo/Petr Horník

„Nechat za sebou na takhle těžké trati legendy našeho sportu a trefit všech dvacet ran, toho si hodně vážím,“ míní vítězný Rus.

Naopak Björndalen nabral na střelnici celkem pět trestných minut. „Střelba nebyla zrovna povedená, ale nemám z toho hlavu dole,“ uvažuje vítěz 91 pohárových závodů biatlonistů, který v Novém Městě závodil už před třinácti lety při SP běžců.

Norský biatlonista Ole Einar Björndalenfoto: Právo/Petr Horník

Tehdy skončil osmnáctý na volné třicítce, s malorážkou na zádech dnes obsadil až 46. místo. „Hodně se areál za tu dobu proměnil, těším se tady na mistrovství světa,“ říká k příštímu roku Nor, jenž nebral body a přesto se dočkal obrovských ovací.

"Bouřlivý divácký ohlas mě těší, ale nechtěl bych ho sklízet jen za jméno. Stále se nebojím rozdat si to s mladými, chci to o víkendu předvést.“

Norský biatlonista Tarjei Boefoto: Právo/Petr Horník

Benjamínek Boe komentuje norské soupeření lakonicky: „Nechat oba krajany za sebou už znamená být mezi nejlepšími, vždyť oni jsou na stupních skoro pořád.“ Svoje úspěchy odbude bonmotem: „Někdy mám pocit, že je to všechno až příliš hezké, než aby to byla pravda.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.