Hlavní obsah

Hokejisté budou na Světovém poháru hrát za Hlinku

KARLOVY VARY

Hokejová reprezentace, chystající se na Světový pohár, už je pohromadě. Na sraz do karlovarského hotelu Imperial dorazily všechny nominované hvězdy, chyběl pouze útočník Petr Čajánek. Jeho příjezd zdržely zažívací potíže, hlásit by se měl v pátek. Nálada byla úměrná smutku z pondělního úmrtí trenéra Ivana Hlinky, který tragicky zahynul po autonehodě.

Článek

"Nebude to nic příjemného, hlavně ze začátku," kabonil se Jágr, který pod uznávaným odborníkem hrál v reprezentaci i v NHL v celku Pittsburghu. "Není lehké se vyrovnat s tím, když vám tři čtyři dny před začátkem akce umře kouč. Uvidíme, jak se s tím vypořádáme, ale chceme hrát i za něho," zdůraznil.

.:ANKETA:
Jak dopadnou čeští hokejisté na Světovém poháru? Hlasujte na konci článku

Hráči se zastavili u pietního místa

Někteří hráči, například Hamrlík, útočníci Patrik Eliáš, Martin Havlát a gólman Tomáš Vokoun, se cestou zastavili u místa, kde se Hlinkův superb střetl s protijedoucí avií. Už ve středu tam pověsili reprezentační kustodi na kříž vlaječku hokejového svazu, dnes na pietním místě byli Hlinkův nástupce Vladimír Růžička s asistentem Marianem Jelínkem.

"Dívali jsme se, jak tam lidé pokládají květiny a zapalují svíčky, jeho náhlá smrt nám určitě zůstane v podvědomí. Je to obrovská ztráta, to každý cítí, choval jsem k němu skutečně velký respekt," přiznal Eliáš, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s New Jersey. I on dodal, že doufá v úspěšný výsledek už kvůli uctění Hlinkovy památky.

První trénink v pátek

Smutek v očích měl při vzpomínce na oblíbeného trenéra i křídelník Petr Sýkora, který se pod Hlinkovým vedením radoval před pěti lety v Lillehammeru z titulu mistra světa. "Byl to v podstatě můj první reprezentační trenér a sezónu jsme zakončili zlatými medailemi ze šampionátu. Byl to pro mě šok, když jsem se o jeho smrti dozvěděl. Ještě pořád nemůžu uvěřit, že se to stalo. Věřím, že něco uhrajeme i za něho," přál si hokejista Anaheimu.

Hokejisty ještě dnes čekaly zdravotní prohlídky, zkoušky oblečení a vyřizování vízových formalit. Na karlovarském zimním stadionu se k prvnímu společnému tréninku sejdou v pátek v 9:30. Úvodní ze tří přípravnách zápasů před startem soutěže sehrají čeští hokejisté v pondělí 23. srpna v Praze proti Finsku.

Reklama