Hlavní obsah

Eberharter skončil, Světový pohár má patřit Herminátorovi

PRAHA

Rakouský sjezdař Stephan Eberharter vyklízí pole. Po čtrnácti letech už nebude bojovat o body do Světového poháru a ten opanuje populární 'Herminátor'. Eberharterův krajan Hermann Maier bude v nadcházející sezóně útočit již na páté celkové vítězství, čímž by se vyrovnal legendárnímu Marku Girardellimu z Lucemburska.

Foto: ČTK

Hermann Maier

Článek

K největším sokům Maiera, který kvůli zraněným zádům z nedávného tréninku vynechá prolog o víkendu v Söldenu, se počítají Američané Bode Miller a Daron Rahlves, na kopce se po zdravotních komplikacích vracejí norští veteráni Lasse Kjus a Kjetil Andre Aamodt. Tradičně silný rakouským tým má vedle Maiera na vrcholu Benjamina Raicha.

Jednatřicetiletý Maier, který nedávno vydal svoji autobiografickou knihu "Závod mého života", má vedle celkového vítězství v SP ještě další dva cíle. Chtěl by konečně zase získat zlato na mistrovství světa a dosáhnout jubilejního padesátého vítězství v závodech SP, k čemuž mu chybí tři vavříny.

Šanci má všestranný Miller

Rakušané v uplynulé sezóně zcela předčili své soupeře. V hodnocení národů měli více bodů než Itálie, Švýcarsko a Norsko dohromady. Šanci zastavit Maiera má Miller, jelikož umí jezdit všechny disciplíny, a tím může posbírat hodně bodů. "Doufám, že to vydržím a budu se tlačit hodně nahoru," řekl Miller.

Raich skončil v minulé sezóně třetí, i když vynechal dva týdny. V létě se slalomový specialista hodně soustředil na rychlostní disciplíny. "Mám předpoklady vyhrát Světový pohár," řekl sebevědomě a napevno počítal se soubojem s Maierem a Millerem.

Tradičně neskromně působil jednatřicetiletý Rahlves, dřívější tréninkový partner Rakušanů a nebojácný mistr sjezdu a super-G. "Chci Křišťálový globus," vyhlásil odvážně s tím, že se s ním bude navíc muset počítat rovněž v obřím slalomu, který piloval.

Záhrobská českým želízkem

V ženském sjezdařském "cirkusu" se očekává souboj Švédky Anji Pärsonové s bývalou vítězkou SP Janicou Kosteličovou, která se snad konečně uzdravila a měla by být v plné síle.

Kosteličová a Pärsonová budou bojovat především s Rakušankami Renate Götschovou a Michaelou Dorfmeisterou, Němkami Marií Rieschovou a Hilde Gergovou, Francouzkou Carole Montilletovou či nestárnoucí Italkou Isolde Kostnerovou.

Českým želízkem v ohni bude ve slalomu Šárka Záhrobská. Na body by mohly dosáhnout Petra Zakouřilová a Eva Kurfürstová. Jen ve slalomu žen může česká reprezentace nasadit tři závodnice, jinak vždy zatím pouze jednoho zástupce.

Mezi muži se pokusí do bodované třicítky poprvé v kariéře prosadit Ondřej Bank, Petr Záhrobský a momentální slalomová jednička Filip Trejbal.

Reklama