Hlavní obsah

Zase Bauerova začarovaná třináctka. Přes hodinu jsem čekal na start, zlobil se

Ruka, Praha

Druhá etapa světového poháru Ruka triple ve Finsku, 10 km volně přinesla třináctou pozici pro Lukáše Bauera. Včetně štafety již potřetí v sezoně... „Je mi to snad souzený a ta desítka zapovězená," mračil se. Ale vzápětí přidal optimisticky: „Výkon ve druhé části je první vlaštovkou zlepšení." Jen těsně za bodovanou pozicí skončil 31. po výborném výkonu Aleš Razým.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer

Článek

V sibiřských podmínkách (mráz mínus třináct, vítr, vysoká vlhkost) vyhrál stejně jako včera Rus, tentokrát Legkov z Chanty-Mansijsku. Druhý Northug se ale propracoval do čela celkového pořadí, včerejší vítěz sprintu Krjukov už nenastoupil. Mezi ženami míří také za obhajobou ještě příměji dnešní královna 5 km trati Norka Björgenová.

Bauer začal volněji a postupně se tlačil dopředu. „Měl jsem problémy na prvních dvou kilometrech. Ztratil jsem 16 vteřin, za následných osm ještě o něco míň. Přičítám to dlouhému čekání na start. Přes hodinu... Rozjížděl jsem se, ale holt to bylo znát. Nebyl jsem nadšený, měl jsem startovat vepředu, ale na poradě se rozhodlo takhle. Jel jsem sám, zhoršovaly se podmínky, foukalo," popisoval průběh.

„Jsem spokojený z druhé části, dostal jsem se do tempa. Rytmus byl dobrý. Bolelo to, ale když jsem se posouval dopředu, cítil jsem se dobře. Poslední dva kilometry jsem jel podle časů snad srovnatelně s vítězem Legkovem. Pokud to je pravda, to by bylo super. Potřebuju ještě čas potrénovat a rozzávodit se. Mým cílem je pořád spíš nadělovat, než počítat ztráty," dodal bojovně.

„Podal zase velice dobrý výkon, jen těsně (o 2,3 vteřiny, pozn. red.) prohrál souboj o výbornou desítku," hodnotil reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

Razým tři desetiny od bodu

Razým skončil 31. jen tři desetiny vteřiny od bodu, to je jeho dosud nejlepší výsledek na distančních tratích ve světovém poháru. Zatím bodoval jen jako sprinter.

Měl rychlý začátek a nakonec za sebou nechal i zvučná jména Tscharnkeho, Kershawa, Di Centu nebo Södergrena. Na vítěze ztratil jen 50 vteřin, na Bauera pouhých dvacet. „Jelo se mi dobře, nepřepálil jsem to, ale v kopci jsem přece jen trochu pošlapal zelí. Sebral jsem se a srovnal ve sjezdu. A pak udělal finiš trochu, ale pořád ještě kousíček chybí," řekl.

Zítra tak vyráží do poslední části minitour, klasické stíhačky na 15 km z 27. pozice. Pokud ji udrží, solidně zaboduje. „Bude to pro mě těžký udržet. Ty kopce přece jen nevyběhnu tak lehce. Odpočinu si a máme tady fyzioterapeuta Karpíška, tak mě snad dá dohromady," vyprávěl Aleš Razým.

„Jasně si tady říká o čtvrté místo ve štafetě," chválil ho trenér Petrásek.

Bauer je 22., jistě bude chtít dopředu. Obhajuje celková devátá místa z posledních dvou let. Těšně před sebou má výtečného klasika Fina Heikkinena, s ním by se mohl vytáhnout. „S kým pojedou, ani nestuduju, bude to úprk a strašně těžký. Musejí se srovnat, nedá se kalkulovat. Musejí zase odvézt výborný výkon," dodává kouč.

„S klasikou se ještě taky peru, ale jsou tam malé rozestupy. Záleží na skupině, jak se sjede a jak se mi pojede," potvrzuje Bauer.

Magál bruslil 59., odstup 1,14 minuty na prvního Legkova ukazuje obrovskou vyrovnanost pole. Vzadu skončili ještě Kožíšek a Horyna. „Jirka (Magál) nezajel špatně, dotahuje tu zdravotní ztrátu. Zbylí dva jsou zdraví, mají natrénováno, ale výsledek dnes zajeli podprůměrný," hodnotí Petrásek.

Jediná žena Eva Vrabcová-Nývltová dnes ztratila. Po 44. místě je průběžně 46., 13 vteřin za bodovanou třicítkou. „Začala rozumně, ale v posledním 1,5 km dostala rozhodujících 15 vteřin, které rozhodují o úspěšnosti, o bodovaném umístění. Bylo to horší než minulý týden v Gällivare. Ale pořád má šanci si pro ty body dojet," věří ještě trenér.

Reklama