Hlavní obsah

Ledecká znovu mezi elitou. Teď ji čeká snowboardový světový šampionát v Kanadě

Bad Gastein/Praha

Podruhé v sezóně se vydala mladá česká snowboardistka Ester Ledecká do víru Světového poháru a podruhé se dokázala vklínit mezi nejlepších šestnáct závodnic. Při prvním startu v paralelním obřím slalomu před Vánoci dojela v Itálii na 13. místě, v sobotu v paralelním slalomu v Rakousku brala body za 14. příčku. A hned po návratu začala sedmnáctiletá závodnice s přípravou na mistrovství světa, které začíná za týden v Kanadě.

Foto: Sport.cz

Snowboardistka Ester Ledecká se pomalu zabydluje v seriálu Světového poháru.

Článek

V Bad Gasteinu se jely dva závody. V prvním pátečním jste skončila na 35. místě, ale v tom sobotním jste dojela čtrnáctá. V čem byly oba závody odlišné?

„Tak hlavně v paralelním slalomu je více závodnic, které mohou bojovat o vyšší umístění. Vyrovnanost je opravdu neuvěřitelná – třeba v sobotu bylo 32 závodnic v jedné vteřině.... Ale pro mě byly odlišné i v tom, že jsem se musela vyrovnat s novými botami, které bylo nutné změnit po zánětu paty, které mi způsobily ty předchozí. Sžila jsem se s nimi ale docela dobře a v sobotu jsem už měla z ježdění dobrý pocit."

Letos jste naskočila do závodů Světového poháru. V čem jsou odlišné od Evropského poháru, který jste objížděla loni?

„Už v předchozím prosincovém závodu jsem samozřejmě zaznamenala, že je všechno o stupeň lepší. Počínaje organizací, přes vyrovnanost všech závodnic až po tlak, pod kterým závodníci jsou. Naštěstí ten tlak mi nijak nevadí, snažím si ty starty hlavně užívat a nabírat zkušenosti."

Počítala jste s tím, že máte reálnou naději se dostat i v paralelním slalomu tak vysoko?

„Je pravda, že v obřáku se cítím jistější a v Evropském poháru jsem v něm zaznamenala lepší výsledky. V paralelním slalomu jsem jezdívala loni kolem desátého místa, a tak mým hlavním cílem byl postup mezi 32 nejlepších."

Loňskou sezónu jste EP objížděla se švýcarským týmem, ale letos jste prý udělala změnu?

„Byla jsem tam spokojena, ale Švýcaři objíždějí jen evropský seriál a jejich trenér mi potvrdil, že kvůli dalšímu posunu bude pro mě lepší změna. Doporučil mně americký tým z Colorada, který trénuje jeho rakouský kolega, a během sezóny má sídlo ve Schladmingu. A jak se ukázalo, byl to dobrý krok. V týmu jsme tři snowboardisté a ti dva pravidelně jezdívají do šestnáctky. Mám od nich tedy co odkoukávat, způsob tréninku mi naprosto vyhovuje."

Další těžká zkouška vás čeká už koncem ledna na mistrovství světa v Kanadě. Co plánujete do odjezdu? Dostane se i na vaše oblíbené lyže? A jaké budete mít na šampionátu cíle?

„Do Kanady odlétáme 20. ledna a ten týden do odletu bude čas pouze na snowboardový trénink. Cíle zůstanou obdobné jako na závodech Světového poháru: postup mezi dvaatřicet nejlepších by mi udělal radost."

Reklama

Související témata: