Hlavní obsah

Příběhy z Liberce: Jak sprinteři jeli pro naději. Na budoucnost

Propad zastaven. České naděje v běhu na lyžích zaznamenaly ve sprintech mistrovství světa v Liberci nejlepší výsledky za poslední tři roky. „Tři z pěti postup, dvě holky v semifinále, to je dobrý," říkal po závodě v klasickém sprintu do 23 let trenér Václav Korunka, bývalý reprezentant a člen bronzových štafet z přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Foto: SLČR

Běžkyně na lyžích Karolína Grohová (vpravo) při MSJ v Liberci.

Článek

Grohová 11., Schützová 12., Bartoň 19. A ještě Máka – specialista bruslař – 37. Jejich představení rozehřála diváky na stadiónu i v desetistupňovém mrazu. Možná, že je inspirovala u trati i přítomnost Aleše Razýma, posledního českého medailisty z mládežnického šampionátu – mistra světa ve sprintu do 23 let z roku 2009 ve Francii.

„Nečekala jsem to semifinále, jsem spokojená," říkala Karolína Grohová. Po rozjížďce totiž blikaly na výsledkové tabuli špatné časy. Jenže později se ukázalo, že díky menší ztrátě postupuje i ze čtvrtého místa.

Od lyžařky původem ze Dvora Králové se čekalo nejvíc. Má už body ze Světového poháru z Liberce 2011 a usiluje o nominaci na mistrovství světa dospělých do Val di Fiemme. Jenže po minulém světovém víkendu ve Vesci, lehla s virózou. „Kvalifikace byla špatná, ale pak už jsem byla spokojená, že držím krok."

Schützová překvapila postupem

„Docela mi to sedlo, jsem moc ráda," povídala Sandra Schützová, která postupem mezi nejlepší tucet příjemně překvapila. „Trochu jsem doufala, ale moc nevěřila, že by se to mohlo podařit," komentovala čtvrtfinále, kde si suverénně uhájila druhou přímou postupovou pozici. „Ale semifinále to už bylo opravdu moc, moc rychlé," uznala.

Spokojenost? „Napůl," pokrčil rameny sprinterský specialista Jan Bartoň. „Prošel jsem z kvalifikace, ale chtěl jsem dál. Udělal jsem chybu, nechal se zavřít v zatáčce a líp už se to nedalo. Konec byl hodně rychlý." Ve své jízdě dojel čtvrtý.

Ještě nejsou výkonnostně dospělí...

Dobrá, není to ještě medaile, ani první desítka. Neumannová nebo Bauer verze dvě se zatím neobjevují. Obě dámy pokračují i na distančních tratích, kam by měli ještě doktoři „uschopnit" Jiřího Horčičku, který se dostával do výborné formy.

„Změnila se doba. Ještě nejsou dospělí. Ani výkonnostně," tvrdí Korunka. Většina jeho svěřenců studuje, lyžování není jejich jediným středobodem existence. „Sám jsem měl jiné představy, ale měním je směrem k realitě," dodává kouč, který ještě loni působil u áčka a nyní je odpovědný za výběr do 23 let.

Jak je na tom zbytek světa? Čerstvý šampión Federico Pellegrino z Itálie už se dokázal ve Světovém poháru čtyřikrát do finále, mimochodem právě v Liberci byl v roce 2011 druhý. Nebo ruská mistryně světa Jelena Soboleva, ta už byla jednou sedmá. Tak vysoko české ambice (zatím) nesahají.

Má alespoň někdo z nadějí reálnou šanci dostat se na elitní šampionát do Itálie? Základní kritérium – juniorskou medaili, nesplnil (zatím) nikdo. O tom, zda dostane někdo důvěru směrem k budoucnosti, rozhodnou trenéři v příštím týdnu.

„Ani tady na domácí půdě jsme neobsadili plný počet závodníků za každou cenu, což nám někteří trenéři zazlívali," vysvětluje Petra Frühaufová, šéftrenérka mládeže a manželka Stanislava Frühaufa, bývalého trenéra olympijské vítězky Neumannové.

„Myslím si, že by měli jezdit to, na co jsou připraveni," tvrdí Korunka. S ním souhlasí i hlavní reprezentační kouč Miroslav Petrásek. „Potřebují závodit a získávat pozitivní zkušenosti. Teď patří většinou na Alpen Cupy. Není nutné trápit se na chvostu a říkat si: Byl jsem na mistrovství světa."

Liberecký šampionát pokračuje. Možnosti tu jsou...

Mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování v Liberci:
Sprint klasickou technikou:
Muži do 23 let:
1. Pellegrino (It.)
2. Mikkonen (Fin.)
3. Bělov (Rus.)
...19. Bartoň
37. Máka
45. Šrail (všichni ČR).
Ženy do 23 let:
1. Sobolevová (Rus.)
2. Ringwaldová
3. Kolbová (obě Něm.)
...11. Grohová
12. Schützová (obě ČR).

Reklama