Hlavní obsah

Biatlonisté vybrali 11 jmen pro MS v Novém Městě, jenže Zvařičová ulehla a Vítkovi ruplo v zádech

Nové Město na Moravě

Otazníky v nominaci biatlonistů na nadcházející mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vyvolávají aktuální zdravotní problémy některých reprezentantů. Trenéři pod dojmem poslední přípravy v cizině vybrali šest mužů a pět žen, jenže Zdeňku Vítkovi ruplo v zádech a o Veroniku Zvařičovou se pokouší chřipka, takže ulehla do postele.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonistka Gabriela Soukalová figuruje v kádru pro MS v Novém Městě na Moravě.

Článek

Zvařičová na rozdíl od dalších nominovaných do Nového Města ani neodjela a leží doma v Jablonci.  „Trenér Šikola ji dává dva tři dny, ale pokud by nemoc naplno propukla, nominovala by se místo ní buď Johanidesová či Puskarčíková, které teď odjely na IBU Cup na Slovensko," tvrdí prezident Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík.

S nemocí se musela poprat i Soukalová. Aktuálně devátá žena Světového poháru kvůli tomu ani neodjela na závěrečné soustředění. „Gabča po chřipce už několik dnů naplno trénuje a podle trenéra vypadá každým dnem lépe," má alespoň v tomto směru důvod k úsměvu Fiřtík.

Trenéra mužů Ondřeje Rybáře trochu vyděsilo, když Vítkovi ruplo v zádech. „Po zásahu fyzioterapeuta se ale podařilo rychle blok uvolnit, takže jsme mu doporučili jen trochu nižší intenzitu tréninku," soudí Rybář, jenž přesto nakonec nominoval i Holubce. „Především jako alternativu pro závod na 20 kilometrů," vysvětluje Fiřtík.

Na MS se bude bojovat o celkem jedenáct sad medaili a trenéři mohou do závodu jednotlivců nasadit vždy čtyři biatlonisty.

Už na středeční večer je v novoměstské Vysočina aréně nachystáno slavnostní zahájení světového šampionátu, které od 20.30 h slibuje velkou laserovou show a vstup na něj je zdarma.

Od čtvrtka se pak začne závodit. „Na první den zbývá v prodeji už jen 400 lístků na tribunu. Předpokládáme, že Vysočina aréna bude už na mixové štafety plná, což byl náš sen," říká šéf organizačního výboru Jiří Hamza, podle nějž počet prodaných vstupenek už překročil stotisícovou hranici.

„Takový zájem v předprodeji překonal naše očekávání. Snad mohubez uzardění prohlásit, že finančně šampionát neskončí v červených číslech," tvrdí Hamza, podle nějž byly výborné výsledky českých biatlonistů v letošní zimě tou nejlepší pozvánkou pro lidi. "Závodníci udělali pro propagaci mistrovství víc než tisíc billboardů," usmívá se Hamza.

Češi na MS v biatlonu:
Muži:
Ondřej Moravec (28/4)
Michal Šlesingr (30/8)
Jaroslav Soukup (30/5)
Michal Krčmář (22/0)
Zdeněk Vítek (35/14)
Tomáš Holubec (37/9).
Ženy:
Veronika Vítková (24/4)
Gabriela Soukalová (23/1)
Barbora Tomešová (26/2)
Jitka Landová (22/1)
Veronika Zvařičová (24/2).
Pozn.: Závorka za jménem obsahuje věk/dosavadní počet účastí na MS

Reklama

Související témata: