Hlavní obsah

Štafeta biatlonistů potěšila šestou příčkou, Norové zažili další triumf

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

Po velmi dobrém výkonu obsadili čeští muži na biatlonovém mistrovství světa ve štafetě šesté místo, když svůj zlatý poklad v Novém Městě na Moravě rozšířili vítězní Norové. Domácí kvarteto si ale před 27 tisíci diváky ve vyprodané Vysočina aréně, kde se i lehce pískalo na přítomného prezidenta Václava Klause, počínalo statečně a sklidilo aplaus publika.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítězná norská štafeta biatlonistů ve složení zleva Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen, Henrik L'abee-Lund a Ole Einar Björndalen.

Článek
Fotogalerie

„Říkal jsem, že umístění do osmičky bude znamenat spokojenost, a že když skončíme lépe, tak budu jedině moc rád, takže se teď snad mohu opravdu usmívat," tvrdil trenér Ondřej Rybář, jemuž vyšla sázka na 22letého finišmana Michala Krčmáře.

„Mladej se s tím popral statečně a šesté místo v cíli je fajn," tvrdil nejzkušenější člen české štafety Michal Šlesingr. Nejslabším článkem byl poněkud nečekaně Ondřej Moravec, jenž musel při obou položkách dvakrát dobíjet. „Moc jsem tomu zrovna nepomohl," připouštěl čtvrtý z individuálního závodu na 20 km.

Výborně naopak štafetu rozjel Šlesingr a předával na druhém místě za Němci. „Trochu jsem měl obavy, jak budu na trati vypadat, ale cítil jsem o podstatný kus lépe než v minulých dnech," tvrdil český biatlonista, který na začátku šampionátu prodělal virózu. „Střelba taky byla v pohodě a byl jsem rád, že jsem udržel štafetu takhle vpředu," vykládal Šlesingr.

Moravce zradila střelba, Soukup neměl dostatek sil

Moravec bohužel na jisté střelecké představení reprezentačního kolegy nenavázal. Po potížích na střelnici klesl navzdory solidnímu běhu na 5. místo a ztratil kontakt s družstvy Norska, Německa, Ruska i Rakouska. „Lyže jsem měl super, ale nejsem vůbec spokojený se střelbou. Možná jsem to uspěchal, ale třeba takhle špatnou stojku jsem tady za celé mistrovství nedal," zlobil se na sebe Moravec.

Jaroslavu Soukupovi v závěru třetího úseku viditelně docházely síly, navíc na střelnici celkem tři rány dobíjel. „Ke konci jsem fakt děsně vytuhnul, možná se to podepsalo i pod ty dvě chyby na střelbě vstoje," mínil český biatlonista, jenž předával šestý. Dopředu se totiž začínala drát Francie.

Krčmářovi stačil jediný náhradní náboj

Krčmář se při svém premiérovém startu na mistrovství světa předvedl parádně. Pálil velmi rychle, vystačil si s jediným náhradním nábojem a šestou pozici bezpečně udržel. „Užil jsem si to až na cílové rovince, kdy jsem se ohlédl a viděl, že tam za mnou nikdo není," říkal Krčmář. „Fyzicky to bylo děsně náročné, ale věřil jsem si na střelbu. Docela jsem ji tady během devíti dnů tréninku vypiloval," přiznal benjamínek štafety. „Chtěl tady moc startovat, a když už příležitost dostal, zvládnul to perfektně. Musím před ním smeknout," chválil Krčmáře Moravec.

Norové bezpečně triumfovali. Ole Einar Björndalen, jenž jejich štafetu rozbíhal, si připsal už devatenáctý titul v kariéře z MS. Finišman Emil Hegle Svendsen získal pro sebe čtvrté novoměstské zlato a po závěrečné střelbě si dovolil předvést tribunám i nevídané vítězné gesto suveréna. Norsko na letošním MS získalo už sedmé zlato.

Francii vytáhl ke stříbru skvěle finišující Martin Fourcade. Němci až do závěrečné střelby zvládli čistě devět položek úplně bez dobíjení, ale nakonec byli po dvou trestných kolech rádi za bronz.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Muži - štafeta (4x7,5 km):
1. Norsko (Björndalen, Labee-Lund, Boe, Svendsen)1:15:39,0 (0 trestných kol+ 5 dobíjení)
2. Francie (S. Fourcade, Beatrix, Boeuf, M. Fourcade)+1:12,8 (0+7)
3. Německo (Schempp, Birnbacher, Peiffer, Lesser)+1:18,5 (2+3)
4. Rusko+1:24,1 (2+7)
5. Rakousko+1:38,9 (0+5)
6. Česko (Šlesingr, Moravec, Soukup, Krčmář)+2:50,1 (0+9)
7. Itálie+3:04,9 (1+9)
8. Kanada+3:05,7 (0+9)

Reklama

Související témata: