Hlavní obsah

Snowboardcrossařka Samková upadla, přesto skončila v Soči sedmá

Soči

Snowboardcrossařka Eva Samková skončila na Světovém poháru v dějišti příštích olympijských her Soči sedmá. Vítězka předchozího závodu v kanadském Blue Mountain upadla v semifinále z vedoucí pozice, malé finále ale bezpečně vyhrála. Z premiérového triumfu mezi elitou se radovala Italka Michela Moioliová.

Foto: Zuzana Panská

Eva Samková.

Článek

Devatenáctiletá Samková v Soči vyhrála kvalifikaci, suverénně i nedělní čtvrtfinále, které provázelo sněžení a mlha, a také do semifinále výborně odstartovala. Jenže v závěru se jí zařízl v zatáčce snowboard a po lehkém pádu ztratila šanci na účast ve velkém finále. V průběžném pořadí SP klesla z druhého místa na třetí.

"Všichni mi říkají, jestli mě to neštve, když jsem byla nejlepší, ale já nejsem naštvaná," řekla Samková. Předváděla prý výborné výkony. "Celá trať mi seděla, možná jsem to v té zatáčce trochu přehnala, mohla jsem to pohlídat, ale je to poučení. Nevidím v tom nějakou velkou prohru," ujistila.

"Nechala jsem si to za rok"

Potěšila ji hlavně skutečnost, že byť se loni zotavovala z operace kolena, dokázala se vrátit do světové špičky. "Je příjemné vědět, že jsem nejlepší," připomněla i jasně vyhranou kvalifikaci. "Nechala jsem si to za rok," ujistila s úsměvem v narážce na olympijské hry.

Letos ji čeká ještě několik závodů Světového poháru a poslední juniorské mistrovství světa, které už dvakrát vyhrála. "A taky mám mistrovství České republiky, které jsem ještě nevyhrála," upozornila s úsměvem. "Ale ty jízdy mi fungují, šlape to, jen to ustálit, makat a bude to dobré," dodala.

Z mužské kvalifikace postoupili dva čeští reprezentanti. Michal Novotný vypadl ve čtvrtfinále, David Bakeš hned v úvodním osmifinále. Vítězem v Soči se stal rovněž poprvé v kariéře Rakušan Michael Hämmerle.

Světový pohár ve snowboardcrossu v Soči (Rusko):
Muži:
1. Hämmerle (Rak.)
2. Deibold (USA)
3. Schairer (Rak.)
...23. Novotný
45. Bakeš
58. Novák (všichni ČR)
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů):
1. Pullin (Austr.) 2550
2. Schairer 2300
3. Robanske (Kan.) 1910
...16. Novotný 630
39. Novák 149,2
62. Bakeš 32,2
Ženy:
1. Moioliová (It.)
2. Moenneová Loccozová (Fr.)
3. Olafsenová (Nor.)
...7. Samková
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů):
1. Maltaisová (Kan.) 3000
2. Moenneová Loccozová 2260
3. Samková 1860
...32. Chourová 85

Reklama

Související témata: