Hlavní obsah

Češky byly za 12. místo ve štafetě rády. Obavy, že budou poslední, se nenaplnily

Val di Fiemme

Česká ženská štafeta obsadila na mistrovství světa ve Val di Fiemme v závodu na 4x5 km dvanácté místo. Vzhledem k reálné situaci a obavám o výsledek to je solidní umístění, stejné jako na olympiádě ve Vancouveru 2010. Na posledním mistrovství světa v Oslu 2011 ženy štafetu ani nepostavily.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Ve tváři Lucie Charvátové bylo před startem štafety patrné napjaté očekávání. Vpravo fyzioterapeut Jan Čížek.

Článek

Podle očekávání triumfovalo v lese norských vlajek podél trati kvarteto Wengová, Johaugová, Steiraová, Björgenová. Na druhém klasickém úseku dokázala sjet čelo a předávat na prvním místě Polka Kowalczyková, její kolegyně ale čelní pozice na dalších dvou úsecích vyklidily.

Juniorky přijely na poslední chvíli

Nominace české čtveřice se zrodila na poslední chvíli. Ještě o víkendu jely obě mladé členky Grohová s Charvátovou evropský Opa Cup v německém Hirschau, odkud se vracely do dějiště šampionátu. Vrabcová zůstávala první kolo v čelní skupině, pak trochu odpadla. Nováková ale stále držela náskok na soupeřky za sebou. Grohovou sice sjela Kanaďanka, jenže její nemocná krajanka už nenastoupila na čtvrtý úsek a tým odstoupil. Češky za sebou nechaly ještě Estonky, Slovinky a Kazašky. Na Rakušanky, kterým rozjížděla česká rodačka Kateřina Smutná, jim scházelo 1:36 minuty.

„Bylo to hrozně těžké. Jakmile do toho holky vepředu koply, ujely mi. Minuta odstupu je dost, loni ve Světovém poháru jsem nabrala půl. Dostaly jsme mikrokontakty, myslela jsem, že pojedou trochu líp," říkala hned po dojetí Eva Vrabcová-Nývltová.

Petra Nováková podala na druhém úseku asi nejlepší výkon. „Bylo to skvělé. Bály jsme se, že budeme poslední, ale dopadlo to dobře. Lyže mi jely výborně, jen párkrát jsem podklouzla, ale to bylo technikou. Získaly jsme všechny velké zkušenosti. Cením si toho, že jsme mohly jet," usmívala se, než zamířila na dopingovou kontrolu.

Grohová si vysloužila nominaci na SP

Karolína Grohová dostala důvěru na prvním bruslařském úseku. „Sama za sebe bych si představovala lepší výkon. Trochu jsem to přepálila, jako vždycky, to jsem já. Ale dělala jsem, co jsem mohla. Lidi podél trati nás úžasně povzbuzovali, byl to nádherný zážitek," říkala. Za své výkony dostala nominaci na Světový pohár ve sprintu do Lahti.

Vrchlabská juniorka Lucie Charvátová jela poslední úsek. „Začala jsem rozvážně, abych to vydržela. Bylo to hrozně těžké, ale nakonec to docela jelo," líčila.

Po závodě sedly Grohová s Charvátovou s trenérem Korunkou do auta a celá trojice společně zamířila na víkendovou Zlatou lyži do Nového Města na Moravě. „Čeká nás hodně práce. Je potřeba vytvořit ženský tým i s vlastním trenérem a zajistit mu podmínky, abychom se mohli někam posunout," poznamenal k vystoupení ženské štafety reprezentační trenér Miroslav Petrásek, který má v letošní sezóně ve skupině vedle kompletního mužského výběru také Evu Nývltovou-Vrabcovou.

Reklama

Související témata: