Hlavní obsah

Sudová si konečně od trenéra vysloužila pochvalu

TREMBLANT

Svištěla dolů tak, že se za ní slovy trenéra prášilo jako za kočárem, výškou skoků překvapovala přihlížející a dole pod sjezdovkou se sama nestačila divit. Akrobatická lyžařka Nikola Sudová v sobotu poprvé v kariéře vyhrála závod Světového poháru v boulích. Tím si prý "konečně" od kouče Radka Herota vysloužila pochvalu.

Foto: čtk/AP

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová (uprostřed) vyhrála závod Sp v jízdě v boulích v kanadském Tremblantu. Na stupně vítězů se probojovala vůbec poprvé v kariéře.

Článek

Sudová dosáhla vítězství na neoblíbené trať v kanadském Tremblantu. "Semlelo se to tak, že jsem to zvládla. Trénink tomu nenasvědčoval, ale je to nádhera," řekla překvapivá vítězka v rozhovoru s ČTK. "Mně se to neobvykle povedlo a soupeřky dělaly větší chyby než obvykle," shrnula své vítězství.

"Mám na to, takhle vystrkovat růžky. Třeba se to povede víckrát, ale to záleží na tom, jak to sedne," řekla závodnice z Jablonce nad Nisou. Trenér Herot po závodu Sudové řekl, že jela dobře. "Vždycky mi nadávala, že ji nepochválím. Řekl jsem, že to udělám, až vyhraje pořádný závod," řekl kouč poté, co dostal k udělení pochvaly pádný důvod.

Jízdy před závodem podle české dvojice za moc nestály. Dva dny se trať pořád měnila. "Můstky byly pomalu jak na skoky," řekla Sudová. Pořadatelé je tedy musely opakovaně zkracovat. "Až den před závodem se dalo trénovat, ale to se mi to moc nepovedlo, takže velké vyhlídky nebyly," pokračovala lyžařka.

Do finále druhá

Jenomže už v kvalifikaci zvládla na obou skocích maximálně obtížné prvky a do finále šla z druhého místa. "Trať mi extrémně sedla," řekla o kopci, kterému do té doby nemohla přijít na jméno. Americké a kanadské svahy s umělým sněhem a mrazem jí totiž obvykle nevyhovují. "Teď poprvé za tři roky chumelilo, na svahu ležel normální sníh, změklo to a hned se jelo líp," vysvětlila Sudová, v čem nastala změna k lepšímu.

Na start finále šla s jasnou myšlenkou, jet co nejrychleji. "Rozhodčí brali rychlost, vypadalo to agresivně a každý dostal víc bodů," vyčetla z výsledků kvalifikace. "Tak jsem to pustila a řekla si: 'Děj se dílo boží'," vyprávěla Sudová, jež dosáhla oproti kvalifikaci o vteřinu lepšího času. "Viděl jsem jízdu zezadu a skutečně se za ní prášilo jak za kočárem," řekl ČTK Herot.

Boulemi proletěla jistě a na skocích se dostala do výšky pro ní dříve nezvyklé. "Byly dobře skočené," hodnotil Herot. Sama závodnice cítila, že se jí jízda povedla. Byla ve vedení a nahoře už byla jen suverénka uplynulé sezony Kanaďanka Jennifer Heilová, ale ta chybovala. "Zkazila skok a zavrávorala," všimla si Sudová.

Oslava bez šampaňského

V té chvíli stála pod svahem s Rakušankou Margaritou Marblerovou. "Ty jsi vyhrála," řekla jí její tréninková partnerka. "Jo, no jo. Fakt jsem asi vyhrála!" reagovala Sudová a smála se radostí. Štěstí jí možná přineslo startovní číslo sedm, které měl i vítěz závodu mužů Toby Dawson z USA. "A večer nás masíroval stejný fyzioterapeut," upozornila Sudová na zajímavou shodu okolností.

Na stupních vítězů nejdříve dostala 'květinu'. "Tady máš strom," řekl jí prý předávající a vtiskl jí do ruky větev z borovice se šiškou a červeným doplňkem. Na krku se jí houpala medaile a v ruce držela litr a půl šampaňského. "Nebudeme to otvírat," prosila na stupních kolegyně a raději sešla dolů. "Nemám to natrénované, musím se to v ústranní naučit," vysvětlila Sudová později.

O slavném vítězství ihned informovala rodinu, která je na dovolené ve Švýcarsku. "Taťka říkal, že vypijí na oslavu slivovici a on zabije chřipku," řekla Sudová a poděkovala svým nejbližším za podporu. "A taky Radkovi (Herotovi), škole, manažerovi, Dukle, kondičnímu trenérovi," dodala lyžařka, jež má další závod na programu za týden v Lake Placid.

Reklama