Hlavní obsah

Stojka, ležka, zpívala Soukalová. S Moravcem jsou nejlepšími českými biatlonisty sezóny

Praha

Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec se podle očekávání stali nejlepšími českými biatlonisty uplynulé sezóny. Výsledky ankety, v níž hlasovali členové svazu, byly vyhlášeny ve čtvrtek na galavečeru v pražském klubu SaSaZu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová zvítězili v anketě o nejlepšího českého biatlonistu sezóny 2012/13.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletá Soukalová vyletěla na biatlonové nebe v uplynulé zimě jako kometa. Vyhrála čtyři závody Světového poháru a v celkovém hodnocení skončila šestá. O rok dříve obsadila 93. místo.

Biatlon a zpěv patří díky Soukalové k sobě

Soukalová vyhrála anketu před Veronikou Vítkovou. "Jsem nevěřící Tomáš a dokud to nevidím napsané černé na bílém, tak do poslední chvíle nevěřím," řekla Soukalová, která na vyhlášení opět předvedla své pěvecké umění a zazpívala píseň Summertime od George Gershwina, kterou měla v repertoáru například Ella Fitzgeraldová.

"Už jsem ji zpívala a moc se mi líbila," řekla Soukalová. Skladbu doplnily i biatlonové verše. "Stojka, ležka, lyže, hůlky, trefit vše aspoň z půlky. Tak běž holka a makej, ať se na bednu podíváš...," znělo sálem.

Soukalová zazářila v sezóně na střelnicích a běžeckých tratích a spolu s tím se světu ukázala i jako zpěvačka. Zpívala pro dvacet tisíc lidí na závěr mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, na tiskové konferenci na Světovém poháru, nebo při vyhlášení cen Fair play Českého olympijského výboru. V minulých týdnech trávila hodně času ve zkušebně. Se skupinou Blues Doctors z Jablonce nad Nisou vystoupila na koncertu v menším klubu. "Zpívala jsem naživo a bylo to super. Snad jsem nezpůsobila divákům újmu na sluchu," usmála se Soukalová.

Moravec ve Světovém poháru ovládl závod s hromadným startem na slavném Holmenkollenu v Oslu. Na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě vytáhl smíšenou štafetu rychlou střelbou vestoje i skvělým během k bronzové medaili, z které se radovali také Soukalová, Veronika Vítková a Jaroslav Soukup. "Rozhodně to byl krásný rok," řekl Moravec na podiu.

Před rokem měla anketa společnou kategorii, kterou vyhrál Soukup před Michalem Šlesingrem. Letos se premiérově hlasovalo zvlášť pro muže a ženy. V hlasování fanoušků serveru iDnes o nejpopulárnějšího biatlonistu vyhrála Soukalová před Moravcem.

Do Síně slávy Kašper a zlatá štafeta žen

Talentem roku se stal Michal Krčmář, trenérem Jindřich Šikola, jenž vede ženskou reprezentaci. Do nově založené Síně slávy byl uveden Zdeněk Kašper, který 1. února 1960 organizoval v Jeseníkách první biatlonový závod a sám v něm byl druhý. Zasloužil se o modernizaci biatlonu a zavedení soutěží žen do programu Světového poháru a olympijských her. "Český ani československý biatlon nezískal zatím žádnou olympijskou medaili a moje skromné, ale o to větší přání je, aby se nám to podařilo v Soči," motivoval Kašper současnou generaci.

V Síni slávy je také zlatá štafeta žen z mistrovství světa v roce 1993 ve složení Jana Kulhavá, Jiřina Adamičková, Iveta Knížková, Eva Háková.

Šéf organizačního výboru úspěšného mistrovství světa v Novém Městě na Moravě Jiří Hamza věnoval 200 tisíc korun na podporu v boji proti rakovině prsu, kterou převzala zpěvačka Anna K. "Dala jsme si závazek, že se naučím střílet a moc děkuji za příspěvek. Věřte, že každá koruna jde na dobrou věc," řekla zpěvačka.

Anketa o nejlepšího českého biatlonistu sezóny 2012/13:
Muži:
1. Moravec 31
2. Šlesingr 17
3. Soukup 16.
Ženy:
1. Soukalová 34
2. Vítková 26
3. Landová 14.
Hlasování fanoušků:
1. Soukalová 2582
2. Moravec 436
3. smíšená štafeta (Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec) 233.
Talent roku:
Krčmář.
Trenér roku:
Šikola (trenér reprezentace žen).
Síň slávy:
Kašper a zlatá štafeta žen z MS z roku 1993 - Jana Kulhavá, Jiřina Adamičková, Iveta Knížková, Eva Háková.

Reklama

Související témata: