Hlavní obsah

Janda se po triumfu válel radostí ve sněhu

PRAHA

Stál na stupních vítězů, v duchu si zpíval hymnu a měl na krajíčku. Skokan na lyžích Jakub Janda poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru. V perfektně rozjeté sezóně předvedl na oblíbeném můstku v německém Titisee- Neustadtu dva perfektní skoky a zcela suverénně triumfoval.

Článek

"Super, perfektní, paráda," chrlil se sebe Janda superlativy v rozhovoru s ČTK už v autě cestou domů. "Na oslavu není čas. Pořád někam jedeme, ale s tím se nedá bohužel nic dělat. Doma si dám třeba malého panáčka, ale jinak nic," uvedl Janda.

Janda pozvedl prachem zašlou slávu českého skoku. Na přelomu roku stál po dvanácti letech jako první Čech na stupních vítězů na Turné čtyř můstků a dnes zajistil české skokanské škole výhru v SP po jedenácti letech. Naposledy to dokázal Jaroslav Sakala v roce 1994.

Až do konce si nebyl jistý

"Nejvíce za to vděčím koncentraci," řekl Janda, co mu hlavně pomohlo na výsluní. Dlouho se vědělo, že je obrovským talentem, ale stále ho srážela špatná psychika. "Ta hlava," říkalo se o něm. "Je za tím hodně sebekázně. Naučil jsem se nevnímat okolí a není lehké se na věži nedívat, kdo kolik skáče, jak se hýbe fáborek kvůli větru, aby mě to nerozhodilo," řekl Janda.

V Titisee-Neustadtu skočil v prvním kole 134 metrů a vedl s náskokem před Polákem Adamem Malyszem. Suverén sezony Janne Ahonen z Finska svůj skok dost pokazil. "Ale mohl ve druhém předvést veleskok a klidně vyhrát," nebyl si Janda jistý vítězstvím. "O pauze jsem se soustředil a nerozptyloval se," řekl skokan.

Při hymně měl na krajíčku

Ahonen ale tentokrát nepředvedl dlouhatánský pokus, a tak Janda konečně vyhrál. Třikrát už i předtím po prvním kole vedl, ale až nyní vedoucí pozici udržel. Skočil opět 134 metrů. "Oba skoky byly perfektní. Určitě by se tam něco našlo, ale je zbytečné nad tím spekulovat, když jsem vyhrál," řekl Janda.

Radostí se válel ve sněhu a pak si vychutnal slavnostní vyhlášení. "Jestlipak mají českou hymnu," říkal si, když stoupal na nejvyšší stupeň. Organizátoři si ostudu neudělali a stadionem znělo Kde domov můj. "Měl jsem trošku na krajíčku," řekl skokan Dukly Frenštát a slova hymny si pro sebe v duchu broukal.

Jedna gratulace za druhou blikala druhému muži pořadí Světového pohru na mobilu. "Já bych chtěl poděkovat mnoha lidem, počínaje Frantou Ježem, Davidem Jiroutkem, Vasjou Bajcem, všem, kteří mi pomáhají. Nerad bych někoho vynechal," řekl Janda.

Příští týden se předvede doma

V Německu Janda poprvé skákal v kontaktních čočkách. "Konečně vidím normálně, nemusím mžourat a na výsledkové tabuli vidím čísla. Ale jestli to pomohlo skoku, nevím," řekl Janda, rázem horký favorit na titul mistra světa. "Je to ještě daleko. Prostě na to nemyslím, ještě jsou další závody," konstatoval Janda.

Fanoušci mají velkou šanci vidět českého skokana v akci, jelikož se v úterý a ve středu objeví na mistrovství republiky v Liberci. Přitom by skákat nemusel, výkonnost doma dokazovat nemusí. "Skákat chci, i kvůli Dukle," řekl Janda.

Reklama