Hlavní obsah

Na X-Games vyrazí přes 230 vyznavačů adrenalinu na sněhu

PRAHA

Vyznavači adrenalinových aktivit na sněhu budou mít od pátku do úterý hody. V americkém Aspenu jsou připraveny deváté extrémní hry, takzvané X-Games. Soutěžit budou muži v osmi a ženy v pěti disciplínách situovaných do čtyř středisek. Českou republiku bude reprezentovat skikrosař Tomáš Kraus, momentálně vedoucí muž Světového poháru.

Článek

Extreme Games jsou mezi mistry v netradičních zimních sportech považovány za malou olympiádu. Vysloužit si od pořadatelů pozvánku znamená vyhrát závod Světového poháru či kralovat soutěžím mezi jezdci profesionálních týmů. "Jedu tam vyhrát," netajil se Kraus, jenž letos vyhrál závod SP už třikrát. Loni skončil při své premiéře na X-Games jedenáctý.

Letos více než 230 vyznavačů napětí čekají boje na lyžích, snowboardech, motocyklech a skútrech. Muži budou soutěžit na lyžích i snowboardu v U-rampě, skikrosu a slopestylu, v jízdě na motocyklech a skútrech, ženy čekají na snowboardu stejné soutěže jako muže, na lyžích pojedou jen skikros. Třešničkou na dortu je pak závod mužů v ultrakrosu.

Závody Světového poháru se jezdí ve skikrosu a v U-rampě, další disciplíny jsou zařazovány jen do soutěží profesionálních týmů a právě do X-Games. Při slopestylu jsou na svahu připraveny pro závodníky různé překážky a skoky, sudí pak hodnotí obtížnost a technické provedení triků. Ve skikrosu nastoupí do jedné jízdy šest oproti čtyřem závodníkům při SP.

Při závodu motocyklů musejí soutěžící předvést při jízdě svahem různé skoky a triky, které pak hodnotí rozhodčí. Na skútrech se jezdí klasický kros, první v cíli vyhrává. Při divácky velmi atraktivním ultrakrosu nastoupí na trať nejlepších šestnáct skikrosařů a snowboardkrosařů, kteří jedou v rozjížďkách proti sobě, ve finále nastoupí opět šestice nejlepších.

Dosud nejúspěšnějším Čechem na X-Games je freestylista Martin Černík jezdící za profesionální tým Quiksilver - Red Bull. V roce 2000 v Austrálii skončil dvakrát třetí v U-rampě a v tehdejší disciplíně Big Air, při které se hodnotí pouze skoky, slopestyle dokonce vyhrál. Od té doby na Extreme Games nebyl.

Kromě Krause letos jezdí ve Světovém poháru skikros i Stanley Hayer, jenž na minulých X-Games rovněž v Aspenu skončil osmý, Zdeněk Šafář a loni si dobře vedl také Jakub Burda. Ve snowboardcrossu z Čechů letos zasáhli do SP Michal Novotný a Pavel Heinik a v U-rampě Jan Dostál.

Reklama

Související témata: