Hlavní obsah

V hlavní roli Sáblíková a Strachová! Esa pro Soči v dokumentech odhalí soukromí

Praha

Stavy před startem, boj se soupeřkami a časem i emoce za cílem. To všechno díky stále propracovanějším televizním přenosům fanoušci dobře znají. Teď však budou moct nahlédnout dál. Do zákulisí příprav i soukromí dvou českých zimních hvězd. Rychlobruslařka Martina Sáblíková a lyžařka Šárka Strachová jsou totiž v těchto dnech pod drobnohledem kamer a výsledkem budou časosběrné dokumenty o jejich přípravě na olympiádu v Soči.

Foto: archiv Davida Bonaventury

Rychlobruslařka Martina Sáblíková při natáčení dokumentu.

Článek

Kamery si pustily i do soukromí. „Nemám problém otevřít dveře, které jsou jinak před médii zavřené,“ ujišťuje slalomářka Strachová. „Je to pro mě něco nového. S kamerami se znám, ale ten dokument je něco jiného, než když vás zabírají při tréninku nebo závodě. Tady diváci uvidí moji přípravu na závody i nervozitu,“ popisuje Sáblíková.

Pro štáby bylo důležité, aby se sportovkyně během natáčení chovaly co nejpřirozeněji. „Martina je zvyklá mluvit s médii v mixzóně, to patří k její práci. Ale my po ní chtěli, aby do toho vnesla emoce a z profesionálních rozhovorů vznikaly lidské,“ popisuje režisér David Bonaventura.

Dokumentární boom

Sportovní dokumenty prožívají v poslední době boom. Filmy vznikly o gymnastce Čáslavské, žokeji Váňovi, badmintonistovi Koukalovi, snowboardistovi Černíkovi či freestyle motokrosaři Podmolovi. Teď se na plátna kin i televizní obrazovky chystají dvě želízka pro zimní olympiádu v Soči.

Byť má každý film trochu jiné načasování. „V Soči se napíše poslední věta našeho dokumentu,“ plánuje režisér filmu o Strachové Karel Jonák. Dokument o Sáblíkové by se v době olympiády měl už objevit na obrazovce. „Natáčení skončíme před olympiádou, aby si pak divák to pokračování během her prožil sám,“ vysvětluje Bonaventura.

Těžko se dohání

Natáčení Sáblíkové je náročné na kondici štábu. „Martina se strašně těžko dohání. Ať jede na bruslích nebo na kole, je složité ji dojet, ale zvykli jsme si,“ usmívá se režisér.

Příběhem Strachové se zase budou prolínat její vážné zdravotní problémy z loňského roku, byť letos už je po metabolickém kolapsu a odstranění nezhoubného nádoru opět zcela zdravá.

„Natáčeli jsme třeba v Ústřední vojenské nemocnici na magnetické rezonanci, kde je na dveřích napsaný zákaz vstupu s elektronickým zařízením. Moc se nám tam s kamerou nechtělo, radši jsme všechno zkopírovali, ale naštěstí se nic nestalo,“ popisuje Jonák.

Ctí trénink

Oba štáby si s trenérskými týmy během natáčení vytyčily pravidla, nakolik se můžou do přípravy elitních sportovkyň infiltrovat. „Zvykáme si na sebe. Ale kdyby byl jakýkoliv náznak, že mě natáčení ruší, přizpůsobíme ho, abych se mohla koncentrovat na závody,“ ujišťuje Strachová.

„Domluvili jsme se, že ctíme trénink,“ říká Bonaventura. Petr Novák si svou elitní svěřenkyni také dokáže ohlídat. „Je správně, že si ji chrání. Když jsme chtěli točit soustředění před závodem, narazili jsme. Martina potřebuje být před každým startem naprosto uzavřená,“ ví.

Nepůjde o klasické sportovní dokumenty

Záběry ze samotných závodů ale budou v menšině. „Nebude to ryze sportovní dokument, chceme ukázat, jaká je Martina za oponou. Současně vzniká i knížka a autorka Radka Červinková se bude ve filmu objevovat formou úvah, jak bude Martinu poznávat,“ avizuje Bonaventura.

„Nepoužíváme standardní dokumentární postup, nechceme mluvící hlavy. Ten film jde po cestě, kterou jde směrem k olympiádě Šárka,“ tvrdí režisér dokumentu o Strachové Jonák.

Základní fakta o dokumentech
Martina SáblíkováprotagonistaŠárka Strachová
Sama proti časupracovní názevŠárka 2014
David BonaventurarežisérKarel Jonák
75-80 minutstopážzhruba 52 minut
okolo 45počet natáčecích dnůokolo 45
Česko, Německo, Itálie, Nizozemsko, RuskolokaceČesko, Rakousko, Německo, Argentina, Chile, Rusko
květen 2012 až srpen 2013rozsah natáčeníčerven 2013 až duben 2014
listopad 2013plánovaná premiéraduben 2014

Reklama

Související témata: