Hlavní obsah

Z běhu v bažinách až ke křišťálovému glóbu. Mladí čeští běžci na lyžích poznávali norskou cestu

Běhy v bažinách, tréninkové bloky bez volného dne jen s lehkou svačinkou i první kontakty s budoucími hvězdami světového lyžování. Mládežnické výběry českých běžců na lyžích poznali na přípravných kempech v Norsku, jak vypadá letní příprava v hlavní zemi světového lyžování.

Mladí čeští lyžaři na soustředění v Norsku.

Článek

Společně se jí účastnily i týmy mladých Italů, Němců a Slovinců. „Viděli jsme toho strašně moc. Odborně ani výkonnostně se tolik nelišíme, možná už ani ne tolik ve financích. Ale všichni viděli, že největší rozdíl je v přístupu, srdíčku, které tam do toho všichni dávají," říká Petra Frühaufová, šéftrenérka českých mládežnických výběrů.

Program vzešel z iniciativy Jakuba Opočenského, svazového metodika severských disciplín, který před časem v Norsku studoval. „Norové mají o mezinárodní spolupráci velký zájem. Kemp byl z velké části financován norským lyžařským svazem, nějakým dílem by se měla také podílet mezinárodní lyžařská federace FIS i běžecký úsek českého svazu," upřesňuje Opočenský, který děkuje za vzornou spolupráci norským trenérským kapacitám Peru Nymoenovi a Britu Baldisholovi. Účastníci si ale sami přispěli 500 norských korun a 2500 Kč na cestu, tím víc brali „zájezd" vážně.

Nejprve juniorská šestice Knop, Kordatch, Bešťák, Novák, Hynčičová a Jirásková trénovala týden ve Sjusjönu. „Byly to tréninky zaměřené na morál, hodně dlouhé, dva běhy v bažinách trvaly skoro pět hodin. Dokonce se stejně dělaly taky intervalové tréninky," vypráví česká trenérka. „Ani kluci, ani holky se neztratili a mohli se porovnávat. Je to jen v jejich hlavách, fyzičku si ověřili, že mají stejnou."

Sama se spolu s dalším koučem Tomášem Kašparem zúčastnila trenérského semináře, kde si koučové jednotlivých zemí předávali zkušenosti. „Norové jedou týden bez volna, den co den, na to my nejsme zvyklí. Odborně jsme na tom podobně, každý brečí o peníze, ale Norové nejvíc ukázali právě to srdce," upozorňuje. Pobyt vrcholil závody na autodromu na kolečkových lyžích. „Čeští žáci docela vyhrávali, ti starší pak byli výsledkově spíš v průměru. To je otázka pro nás, pro trenéry, jak to spíš obrátit."

Sedm českých žáků absolvovalo pod vedením trenérů Opočenského a Jana Martina týdenní X-country dry land camp 2013 spolu s Italy a Nory. Nejprve kempovali a trénovali v okolí Sognsvann a Norwegian School Of Sport Science a pak se přesunuli do Sandviky, kde bydlely děti v norských rodinách.

Přípravu vedl jako hlavní kouč Fredrik Jong z místního klubu Jardar IL. Běhalo se – samozřejmě po místním zvyku i v bažinách, jezdilo na kolečkových lyžích i na kajaku, posilovalo. Závodili pak na kolečkových lyžích v Rudskogenu, v atletice na Bislettlekene a dokonce i na nafukovacích člunech. Eliška Rysulová a Dominka Hanušová dokonce obě vyhrály své kategorie. „Jako kulturní vložka jsme navštívili tři muzea v Oslu," doplňuje hrdě Opočenský. Během tréninků okolo Sognasvann potkali norskou hvězdu Vibeke Skofterud a další viděli během závodů v Rudskogenu.

Holky trochu bojovaly s podmínkami prvních dvou dní, kdy jim chyběla teplá sprcha, postel atd., ale popraly se s tím dobře. Stejně jako s přípravou oběda," usmívá se trenér. „Lukáš Slavík pak hledal neúspěšně po celý týden levou botu na běhání, která se mu někam zaběhla a už nevyběhla. A zděšení nastalo, když po výjezdu do Vestmarky trenéři zaveleli, že zpátky se jede také na lyžích. Ne jeden a ne jedna česká lyžařka škemrali o svoz dolu autem..."

Podle českých trenérů je výchova v českých rodinách velice úzkostlivá a už brzy až moc soustředěna pouze na výkonnost. „Zní to překvapivě, ale v tomhle věku ještě Norové nedělají z lyžování světový pohár," shodují se. Například Kristin Helland Hensenová strávila celý červenec v Africe s rodinou na dovolené takřka bez tréninku.

Spolupráce, podmíněná pouze znalostí angličtiny, bude pokračovat. První týden v říjnu přijede patnáct norských závodníků do Česka trénovat spolu s členy SCM. Uvažuje se i o společných závodech. A 16. září vystoupí Audun Svartdal, což je nejvýznamnější odborník, co se techniky na lyžích týče, na trenérském semináři v Liberci. Plánují se i další výměnné studijně-tréninkové pobyty.

A podaří se díky mládeži navázat kontakty i mezi dospělými? Aleš Razým a Dušan Kožíšek se společně už letos v srpnu účastnili etapového závodu Toppidrettsveka 2013.

Reklama