Hlavní obsah

Lyžař Bauer se těší na sezónu: Všem ukážu, že nepatřím do starého železa

Praha

Běžec na lyžích Lukáš Bauer slibuje, že letos nebude mezi elitou jen do počtu. V 36 letech si lebedí nad bezproblémovým průběhem letní přípravy. Má jasno, že olympiáda v Soči bude jeho posledním startem pod pěti kruhy, nicméně nerad by kariéru končil nadcházející sezónou. Doufá, že pravidelná umístění mezi desítkou nejlepších nejsou nedosažitelná.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer absolvoval přípravu bez zdravotních problémů.

Článek

Jak jste s průběhem letní přípravy na olympijskou sezónu spokojený?

Moc! Po dvou letech mě nepronásledovalo žádné zranění. I dlouhodobé problémy s patou, které jsem na jaře vyřešil operativním zákrokem, mě přestaly limitovat. Sice mě ještě místo dva měsíce po zákroku pobolívalo, ale nešlo o limit pro trénink. Podařilo se absolvovat vše podle plánu. Zlepšoval jsem si i osobní rekordy. Výhled pro zimu je naprosto příjemný.

Podařilo se vám realizovat plánovaný tréninkový program s ruskými závodníky?

V Oberwiesenthalu jsem se celý minulý týden připravoval s Alexandrem Legkovem. Společný trénink s takovým borcem člověka motivuje, otevírá oči. Jsem rád, že jsem ho poznal trošku jinak než jenom jako soupeře na trati. Během sezóny jsou všichni daleko uzavřenější, hlídají se. Třeba jejich výkony v posilovně... Mojí největší náplní bylo sundávání závaží z činek, abych si je mohl také zvednout.

Mezi vámi a trenérem reprezentace Petráskem to v minulosti poněkud zajiskřilo. Chystal jste se i s národním týmem?

S Mírou vycházíme výborně. Jsem naprosto spokojený a i na soustředění jsem odjížděl rád.

V uplynulém ročníku Světového poháru jste byl nejlépe čtvrtý, celkově dvanáctý a na mistrovství světa jste se neprosadil. Prozradíte cíle pro nadcházející zimu?

Ruku na srdce: v minulých dvou letech jsem nepředvedl, co se očekávalo a co si myslím, že bych měl předvádět. Jsem přesvědčený, že příčinou byly zdravotní problémy. Chci všem škarohlídům i lidem, kteří mě odepisovali, ukázat, že ještě nepatřím do starého železa a za mým výsledkovým propadem byly skutečně potíže se zdravím.

Vrcholem sezóny budou zimní olympijské hry v Soči. Máte už bojů pod pěti kruhy plnou hlavu?

Určitě půjde o můj poslední start na olympiádě. Za čtyři roky v Pchjongčchangu už budu leda jako trenér korejského týmu (směje se). Ale vážně. Uvědomuji si, že závod v Soči bude nejdůležitějším v sezóně. Nicméně se nechci zbytečně dostat pod tlak, kdy všichni budou říkat, že jsem už získal bronz i stříbro, takže teď musím přidat zlato. Úplně mám před očima příběh Katky Neumannové, která olympijskou kariéru završila v posledním startu zlatem.

Máte už jasno, jak pojmete etapy Tour de Ski?

Do Světového poháru naskočím klasicky třetí týden v listopadu závodem v Kuusamu, pak následuje Lillehammer a ještě zvažuji start v Davosu. Určitě vynechám Assiago a budu se soustředit právě na Tour de Ski. Ale jsou dvě možnosti, jak k ní přistoupím. Buď ji absolvuji celou se snahou o nejlepší možný výsledek. Pokud bych však měl z předešlých týdnů výpadek v tréninku, tak bych Tour po čtvrté etapě ukončil a odjel se připravovat domů, přičemž bych absolvoval start na Jizerské padesátce. A do olympiády už nepojedu žádný závod.

Bude nadcházející sezóna tečkou za vaší kariérou?

To si nemyslím. Není mým cílem jenom dokázat pochybovačům, že mám na místo mezi elitou. Pokud by se však výsledky pohybovaly na stejné úrovni jako v minulé sezóně a já končil v druhém sledu, zvažoval bych, zda mi celý kolotoč kolem lyžování stojí za odloučení od rodiny a tvrdý trénink. Pak bych zvažoval, zda není lepší pomáhat mladším nebo lyžování zcela opustit. Ale dělám vše, aby moje výsledky byly na úrovni první desítky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články