Hlavní obsah

Miller a Dorfmeisterová získali Křišťálový glóbus za super-G

LENZERHEIDE

Malý Křišťálový glóbus za celkové prvenství v superobřím slalomu Světového poháru získali Michaela Dorfmeisterová a Bode Miller. Americký lyžař v pátek potvrdil svůj triumf vítězstvím v závěrečném super-G sezóny ve švýcarském Lenzerheide, o něž se ve shodném čase podělil s krajanem Daronem Rahlvesem. Stejně si vedla i rakouská reprezentantka v závodu žen.

Článek

Díky tomu Miller v pořadí disciplíny přeskočil Rakušana Hermanna Maiera, který dnes skončil až devátý. Miller na trať vyrážel jako předposlední a navlas vyrovnal Rahlvesův čas. Třetí se ztrátou pěti setin sekundy na vedoucí duo skončil Rakušan Stephan Görgl.

Vítěz superobřího slalomu na mistrovství světa v Bormiu měl z dnešního triumfu nesmírnou radost. "Je to neuvěřitelné. Vyhrát, dostat se do čela celkového pořadí a stát na nejvyšším stupni vítězů s Daronem, to je přesně to, co jsem si přál. Porazit Hermanna a potvrdit světový titul je opravdu něco výjimečného," zářil nadšením americký lyžař.

Maier jako vedoucí muž celkového pořadí disciplíny uzavíral startovní listinu finálového závodu, na Millerův výkon však nedokázal odpovědět. Hned v prvních brankách udělal chybu a ztrátu již nesmazal. S odstupem 39 setin skončil devátý a musel se rozloučit i s teoretickou nadějí na celkový triumf ve Světovém poháru.

Herminátor v závěru sezóny ztratil formu

Rakouský Herminátor v samém závěru sezóny ztratil optimální formu. "Od Kvitfjellu mi schází výbušnost, cítím se opravdu velmi unavený. Byl to špatný závod. Musím říct, že jsem se globu vzdal hodně lacino," litoval Maier, jenž minulý týden v Norsku vyhrál super-G i sjezd.

Velkému Křišťálovému globu se vítězstvím ještě více přiblížil Miller. Sedmadvacetiletý Američan má před Rakušanem Benjaminem Raichem, který v pátek skončil jedenáctý, náskok 184 bodů a už v sobotním obřím slalomu si může zajistit celkový triumf.

Stal by se tak prvním americkým vítězem Světového poháru od roku 1983, kdy triumfoval Phil Mahre. "V celkovém pořadí to vypadá opravdu pěkně, ale ještě není nic hotovo. Chci myslet jen na to, abych v sobotu zajel další skvělý závod a snažil se znovu vyhrát," prohlásil extravagantní Američan.

Ve víkendových točivých disciplínách je sice silnější Raich, ale k udržení naděje na prvenství v seriálu musí oba závody vyhrát. "Šance je sice malá, ale pořád žije. Dokud nebude Světový pohár naprosto rozhodnutý, nevzdám se," řekl Rakušan, který byl s dnešním výkonem spokojený. "Vůbec to nebyla špatná jízda. Od mistrovství světa jsem se necítil tak dobře jako dnes," pochvaloval si.

Dorfmeisterová nezaváhala

Dorfmeisterová narozdíl od krajana Hermanna Maiera červený trikot pro nejlepší lyžařku v super-G udržela. Zatímco Maier skončil až devátý a o malý Křišťálový globus přišel, Dorfmeisterová jako poslední závodnice startovního pole zajela nejrychlejší čas. O tři desetiny porazila další Rakušanku Marlies Schildovou, třetí skončila vedoucí žena celkové klasifikace Světového poháru Švédka Anja Pärsonová.

Šanci získat druhý malý globus měla před závodem i Renate Götschlová, která na Dorfmeisterovou ztrácela jen dvaadvacet bodů. Nejlepší sjezdařce seriálu se však poslední superobří slalom sezóny příliš nevydařil a se ztrátou 65 setin na vítězku skončila pátá. Útok na vítězství v disciplíně se nepovedl ani Američance Lindsey Kildowové, která zajela čtvrtý čas.

Stále lepší vyhlídky na obhajobu triumfu ve Světovém poháru má Pärsonová. Její největší konkurentka Chorvatka Janica Kosteličová totiž v superobřím slalomu skončila až patnáctá a před víkendovými dvěma závody v točivých disciplínách ztrácí 89 bodů.

SP v alpském lyžování - Lenzerheide (Švýc.)
muži - superobří slalom
1. Miller (USA)1:10,24 min.
Rahlves (USA).
3. Görgl (Rak.)+ 0,05
4. Büchel (Licht.)+ 0,07
5. Aamodt (Nor.)+ 0,11
6. Guay (Kan.)+ 0,14
7. Walchhofer (Rak.)+ 0,18
8. Grünenfelder (Švýc.)+ 0,37
9. Maier (Rak.)+ 0,39
10. Kjus (Nor.)+ 0,44
Konečné pořadí SP v superobřím slalomu (po 7 závodech)
1. Miller470 bodů
2. Maier453
3. Rahlves362
4. Defago (Švýc.)286
5. Walchhofer265
Pořadí SP (po 34 ze 36 závodů)
1. Miller1528 bodů
2. Raich1344
3. Maier1245
4. Walchhofer996
5. Rahlves944
...
126. Bank (ČR)14
SP v alpském lyžování
ženy - superobří slalom
1. Dorfmeisterová (Rak.)1:12,38
2. Schildová (Rak.)+ 0,30
3. Pärsonová (Švéd.)+ 0,58
4. Kildowová (USA)+ 0,60
5. Götschlová (Rak.)+ 0,65
6. Ertlová (Něm.)+ 0,72
7. N. Fanchiniová (It.)+ 0,76
8. Haltmayrová (Něm.)+ 0,85
9. Görglová (Rak.)+ 0,98
Bergerová.
Konečné pořadí SP v super-G (po 8 závodech)
1. Dorfmeisterová493
2. Götschlová416
3. Kildowová396
4. Pärsonová359
5. Gergová (Něm.)296
Pořadí SP (po 31 ze 33 závodů)
1. Pärsonová1333
2. Kosteličová (Chorv.)1244
3. Dorfmeisterová1122
4. Götschlová1119
5. Poutiainenová (Fin.)909

Reklama