Hlavní obsah

Vítkovou dělila sekunda od vytouženého triumfu. Vůbec jsem tomu nevěřila, kroutila hlavou

Hochfilzen

Parádní dárek ke svým pondělním 25. narozeninám si dnes dala česká biatlonistka Veronika Vítková. Ve sprintu na 7,5 km v rakouském Hochfilzenu dojela na skvělé druhé pozici a podruhé v kariéře se ve Světovém poháru probojovala na stupně vítězů. Od vítězství přitom českou reprezentantku dělily jen desetiny - přesně 1,2 sekundy.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Česká biatlonistka Veronika Vítková (vlevo) obsadila v rakouském Hochfilzenu druhé místo. Uprostřed vítězka Selina Gasparinová ze Švýcarska a vpravo třetí Ruska Irina Starychová.

Článek
Fotogalerie

České biatlonistky se na začátku sezóny prezentují ve velmi dobrém světle - Gabriela Soukalová vede průběžné hodnocení světového poháru a Veronika Vítková se v pátek blýskla skvělým druhým místem.

Byl to boj až do cílové rovinky. Nakonec Vítková o 1,2 vteřiny nestačila na rychlejší Švýcarku Selinu Gasparinovou. „Začátek byl, myslím, hodně dobrý, ale na konci už závod hodně bolel. Snažila jsem se dát do výkonu maximum, bohužel ta vteřina mi tam zůstala. Opravdu jsem se snažila celé závěrečné kolo, ale více už prostě nešlo," hodnotila Vítková závod pro server biatlon.cz.

I když je se svým umístěním spokojená, tajně doufala, že vystoupá na nejvyšší stupínek. „Smutek tu trochu je, protože už v Östersundu jsem byla dvě desetiny od desítky a teď zase kousek od vítězství. Na druhou stranu jsem s tím výsledkem spokojená," uvedla Vítková.

Svému vedení nevěřila

Češka odstartovala do větrného závodu s číslem 65, a když se od členů realizačního týmu na trati dozvěděla, že je ve vedení, nevěřila vlastním uším. „Přišlo mi neuvěřitelné, že bych mohla být první se startovním číslem 65! Vůbec jsem tomu nevěřila," svěřila se. Na začátku sezóny cítí formu. „Dnešní výsledek ukazuje na to, že příprava proběhla dobře, byla kvalitní. A věřím, že moje výkonnost směrem k olympiádě půjde ještě nahoru," doufá Vítková.

Pátečního úspěchu dosáhla díky bezchybné střelbě. „Jsem opravdu ráda, že jsem zvládla tu ležku, poněvadž s ní mívám občas problém a navíc jsem před sezónou měnila způsob střelby. První terč je pro mě levý, dříve býval prostřední. Když jsem dala nulu, byla jsem pak mnohem klidnější. Věděla jsem, že na stojce se hodně chybuje. A stojky se ani tolik nebojím. Střílela jsem jako v tréninku a vyšlo to parádně," libovala si.

Před nedělním stíhacím závodem si tak vytvořila perfektní pozici. A ráda by zaútočila na premiérovou výhru v SP. „Samozřejmě chci co nejvýš, stáhnout tu vteřinu a být první. Takový průběh by byl krásný. Formu snad mám. A když se to nepovede, tak se nic nestane," dodala Vítková.

Reklama

Související témata: