Hlavní obsah

Frustrace a zklamání, lety zatrhl vichr. Pustit nás do toho by byla sebevražda, uznal Koudelka

Harrachov
Aktualizováno

Celá zima může být slunečná a bez větru, ale když se na harrachovských můstcích mají konat velké závody, spiknou se proti organizátorům všechny přírodní podmínky. V sobotu tak jako už několikrát v minulých letech se na mamutím můstku pod Čerťákem nemohl uskutečnit ani jeden skok. Výsledky mistrovství světa v letech na lyžích se vyhlašovaly na základě dvou pátečních kol. Vítězem se stal Němec Severin Freund, Roman Koudelka skončil šestý.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Silný vítr pohybuje s větroměrem vedle mamutího můstku v Harrachově.

Článek

Předpověď nelhala. Po prosluněných týdnech se dopoledne v Harrachově střídaly dešťové a sněhové přeháňky, co však bylo horší, vítr neustále přesahoval hodnoty, v nichž by bylo bezpečné skokany pustit do vzduchu.

Původně plánovaný start třetího kola na 16:00 se několikrát odkládal. „Dopoledne se zdálo, že by se kolem 18. hodiny měly podmínky zlepšit, ale úplně se to nepotvrdilo. Na chvíli se vítr utišil, ale v 18.15 už zase foukalo přes osm metrů za sekundu. Teď to dole v aréně nevypadá opticky špatně, ale vidíte ty fáborky nahoře. Skákat se nedá," uznal po vyhlášení prezident organizačního výboru Rostislav Jozífek.

Na neděli je předpověď horší

Za jeho týmem bylo obrovské množství práce. Úspěšně se popral s bídnými sněhovými podmínkami, můstek připravil na výbornou, v hledišti se i přes dlouhé čekání bavilo jedenáct a půl tisíce diváků. Jenže větru organizátoři poručit nemohli. „To je absolutní frustrace, která bude trvat do rána," přiznal Jozífek.

Neděle však může frustraci spíš prohloubit, předpověď síly větru je ještě horší. Závod družstev je plánovaný na 14 hodin.

Čeští skokané byli během sobotního odpoledne připraveni na obě varianty, ale spíše počítali, že se do hotelu vrátí bez jediného skoku. „V půl šesté jsem se byl podívat nahoru na můstku a byla by trochu sebevražda, kdyby to rozjeli. Nebylo jasné, z jaké strany přijde velký poryv," vyprávěl nejlepší z českých letců Roman Koudelka.

Hájek znervózněl

Přesto se na chvíli objevila zpráva, že se v 18:15 začne skákat. „To mě vylekalo. Říkal jsem si, že ke mně už by to stejně asi nedošlo, ale pár lidí by asi spadlo a odvezli by je," obával se Koudelka, jenž by skákal ke konci startovní listiny.

Reálnější hrozba, že by se museli pustit do větrného dobrodružství, byla u Antonína Hájka a Jakuba Jandy, kterým patřilo průběžné (a později i konečné) 21. místo. „Když se podmínky trochu uklidnily a vypadalo to, že se bude závodit, trošku jsme s Jakubem znervózněli. Přiznám se, že dolů se mi lanovkou jelo podstatně líp než nahoru," vyprávěl s úsměvem a úlevou Hájek, jenž byl připraven skákat i po pátečním karambolu na dojezdu.

Také reprezentační trenér David Jiroutek uznal, že ponechat páteční výsledky bylo spravedlivější variantou. „V pátek to byly skoky v jedněch z nejlepších podmínek v celé zimě. Byla by škoda teď kluky pustit do větru a udělat z těch výsledků guláš. I když se u piva můžeme bavit, že třeba by se Koudy ještě posunul na medaili. Ale to by byly jen spekulace," věděl.

Reklama

Související témata: