Hlavní obsah

Dobrý start, pochvaloval si Kraus kvalifikaci. V neděli čeká pěkný závod plný předjíždění

Kreischberg

Zúčastnil se všech světových šampionátů, první dva vyhrál. Na vyjmenování úspěchů skikrosové legendy Tomáše Krause by moderátorům v rakouském Kreischbergu nestačila doba jeho kvalifikační jízdy (1:02,49). Suverénně nejstarší muž startovního pole postoupil do nedělních finálových jízd světového šampionátu (od 12.00 na ČT Sport) ze dvacátého místa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skikrosař Tomáš Kraus.

Článek

Postup mezi elitních 32 skikrosařů jste zvládl s přehledem, povedená jízda?

Dneska změnili čtyři pět míst, takže v tréninkové jízdě jsem udělal asi tři chyby, tam jsem byl třeba o tři sekundy pomalejší. Šel jsem do kvaldy s tím, že jsem vůbec nevěděl, jak to spravit. Nakonec jsem udělal jen jednu malou chybu, přeskočil jeden skok a spadl do díry. Tam jsem něco ztratil, jinak jsem to celkem prošlapal. Dvacáté místo je dobrý start do závodu.

Je obvyklé, že skikrosařům po trénincích před kvalifikací změní trať?

Není to obvyklé, ale chtěli trať trochu zatraktivnit a udělat místa na chyby, což se jim podařilo… V těch čtyřkách to bude vidět, jak někdo udělá chybu, půjde dozadu. Rozdíly mezi dobře a špatně projetýma boulema jsou větší, udělá se chyba na těžším úseku a jde se pryč.

Na prvním mezičase vám dokonce patřilo osmé místo, i když se zdálo, že jste na startu trochu zaškobrtl.

Vždycky někde zaškobrtnu, ale nebylo to na úkor času, nevnímal jsem to jako nějakou chybu. Jen malá nerovnováha, která je pak v jízdě dobrá, protože si ti za vámi myslí, že padáte, leknou se a trochu zpomalí. (úsměv)

Byla trať hodně náročná?

Cítil jsem se dneska tuhej, jak bylo na trati tolik boulí. Říkal jsem si, jestli jsem dole tak unavený jen já. Ale všichni přijeli a říkali, že to není možný – minutová trať a takhle vyřízení, to už jsme dlouho nebyli. Přitom tu ani není vysoká nadmořská výška… Je zajímavé, že minuta tady tak unaví.

Trať je dost úzká, budou nedělní souboje hodně ostré?

Je to úzké, bude se předjíždět, bude to pěknej závod.

Reklama