Hlavní obsah

Zkrácený sjezd v Kitzbühelu vyhrál Jansrud, Bank byl devatenáctý

Kitzbühel

Nejslavnější sjezd světa v Kitzbühelu, jenž byl letos kvůli mlze v horní části výrazně zkrácen, vyhrál norský lyžař Kjetil Jansrud. Třetí muž z páteční kombinace Ondřej Bank dojel devatenáctý a poprvé v životě si na sjezdovce Streif připsal ve sjezdu body do Světového poháru.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Norway Kjetil Jansrud se radoval z vítězství.

Článek

Legendární závod na Hahnenkammu dnes výrazně ovlivnilo počasí. Kvůli špatné viditelnosti byl start postupně odkládán až o dvě hodiny a nakonec se jelo na zkrácené trati. Lyžaři tak neabsolvovali například kultovní "Mausefalle" a další atraktivní úseky a zvládli závod za méně než minutu. Sjezd byl tedy kratší i než páteční superobří slalom.

Čtyřiatřicetiletý Bank den poté, co si dvanáctým místem vylepšil svůj nejlepší výsledek v SP v super-G a poté stanul podruhé v kariéře na stupních vítězů, znovu potvrdil svou aktuální formu v rychlostních disciplínách. Nenavázal sice na týden starou senzační devátou příčku ve Wengenu, nicméně zaznamenal nejlepší umístění ve sjezdu na Streifu, kde měl před sedmi lety v tréninku těžký pád, který ho připravil o půldruhého roku závodění.

O 19. místo se Bank dělil s dalšími dvěma lyžaři, na Jansruda ztratil 85 setin. Do sekundy odstupu za vítězem se vzhledem ke zkrácené trati vešlo 25 lyžařů.

Olympijský vítěz v super-G Jansrud vyhrál v Kitzbühelu poprvé a připsal si celkově osmé prvenství ve Světovém poháru. Druhého Dominika Parise z Itálie porazil o pouhé dvě setiny sekundy, třetí byl se ztrátou 21 setin Francouz Guillermo Fayed.

Jansrud potvrdil vedení v hodnocení sjezdu a v celkovém pořadí SP se přiblížil na 82 bodů vedoucímu Marcelu Hirscherovi. Rakouský obhájce glóbu si nicméně bude moci vzít náskok zpět v nedělním slalomu.

Na start se dnes nepostavil Bode Miller, jenž sice absolvoval dva tréninky, závod se ale rozhodl s ohledem na blížící se MS vynechat. Sedmatřicetiletý Američan, jenž se v listopadu podrobil operaci zad, pojede na šampionát do Colorada bez jediného absolvovaného závodu SP.

SP ve sjezdovém lyžování v Kitzbühelu (Rakousko):
Muži - sjezd:
1. Jansrud (Nor.) 58,16,
2. Paris (It.) -0,02,
3. Fayed (Fr.) -0,21,
4. Streitberger (Rak.) -0,39,
5. Nyman (USA) -0,41,
6. Innerhofer (It.) -0,42,
7. Baumann (Rak.), Küng (Švýc.) a Heel (It.) všichni -0,43,
10. Mayer (Rak.) -0,47,
...19. Bank (ČR) -0,85.
Průběžné pořadí sjezdu (po 6 z 10 závodů):
1. Jansrud 439 b.,
2. Paris 312,
3. Fayed 270,
4. Nyman 254,
5. Feuz (Švýc.) 248,
6. Reichelt (Rak.) 225,
...24. Bank 63.
Průběžné pořadí SP (po 23 z 38 závodů):
1. Hirscher (Rak.) 916,
2. Jansrud 834,
3. Pinturault (Fr.) 611,
4. Paris 603,
5. Neureuther a Dopfer (oba Něm.) 542,
...26. Bank 199,
130. Krýzl 9,
133. Vráblík (oba ČR) 7.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články