Hlavní obsah

Část sjezdařů povede v olympijské sezoně rakouský kouč

PRAHA

Rakouského trenéra angažovala na olympijskou sezonu čtveřice českých sjezdařů. Juniorského mistra světa ve slalomu Filipa Trejbala, Ondřeje Banka, Kryštofa Krýzla a Martina Vráblíka má výkonnostně pozvednout Bernd Zobel. Zobel má jednadvacetileté zkušenosti převážně z Rakouska, ale působil i v Kanadě a tři měsíce v Íránu.

Článek

Uplynulé čtyři sezony vedl v rychlostních disciplínách rakouské reprezentantky v čele s Renate Götschlovou. "Chtěl jsem odpočívat a věnovat se rodině, ale jsem tady," řekl Zobel na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Zobel se dozvěděl o zájmu českých sjezdařů na dovolené v Chorvatsku. Ležel na pláži, když mu volal jeho krajan Hans Pum, šéf alpského lyžování v rakouském svazu. "Češi shánění trenéra s dlouholetými zkušenostmi," slyšel v mobilu. Zobel se zamyslel, okoukl si sjezdaře na ledovci v Saas-Fee a nabídku přijal.

České sjezdaře neznal, nikdy předtím je ani neviděl lyžovat. "Bylo to lepší, než jsem čekal," řekl Zobel. S každým si sedl a popovídal z očí do očí. Ptal se na osobní cíle. "Máte málo míst ve Světovém poháru a Evropském poháru. Proto uděláme individuální programy, aby se naplnily všechny jejich cíle," řekl Zobel.

Bank chce bodovat pravidelně

Závodníci očekávají od rakouského odborníka zlepšení své výkonnosti. Zatím jen Bank dokázal jednou bodovat ve Světovém poháru. "Teď bych to chtěl dělat pravidelně a věřím, že Zobel bude jenom plus ve všech směrech," řekl Bank. "Jeho přínos je nejen v tréninkových metodách, ale i v organizaci přípravy a faktu, že třeba budeme jezdit s lepšími týmy," uvedl.

Každý závodník má dál svého osobního kouče, ale Zobel se stal jejich šéftrenérem a měl by mít v tréninku hlavní slovo. "Není s tím žádný problém a rozhodovací pravomoci bez problémů převedeme na Bernda. Je nestranný a na závody pošle toho nejlepšího. Pod to se můžeme podepsat," řekl Tomáš Bank, bratr a kouč Ondřeje Banka.

Náklady nejdou z rozpočtu úseku alpských disciplín

Zobelovy náklady nejdou z rozpočtu úseku alpských disciplín. "Je to soukromá záležitost části družstva. Vítáme to, ale nic jsme neorganizovali," řekl šéf sjezdařů Miroslav Jarouš. Kouče tak hradí sponzor, ale Zobelův plat nedosahuje výše, kterou měl v Rakousku. "Ale jsem spokojen, je to v pohodě," řekl.

Vyjíždět na tréninky a závody bude ze svého sídla ve Villachu. "Sžívat s českou realitou se nemusím, lyžařské dění se odehrává v Alpách," řekl Zobel při své první návštěvě Prahy. Už věděl, že lyžaři musejí zapracovat na technice. "U každého to je jiné a nejsem si jistý, že vše stihneme do sezony," řekl Zobel.

Sjezdaři tak jsou dalším úsekem Svazu lyžařů se zahraničním koučem. Skokanům úspěšně pomáhá Slovinec Vasja Bajc, pod jehož vedením získal Jakub Janda dvě medaile na mistrovství světa.

Reklama

Související témata: