Hlavní obsah

Janda nemusí shazovat, další ano

Báječně nesoucí kombinézy jsou minulostí. Skokani na lyžích si v létě zvykali na jinou realitu. "Měl jsem problémy. Kombinézy se mi zdály špatné, připadáte si jako když skáčete v teplákách," líčí Jakub Janda, jak zápolil s novotami na můstcích. Co nový úbor přinesl?

Foto: Sport.cz

Jakub Janda

Článek

Na nájezdu to s ním jede víc. Vzduch ho obtéká lépe než ty dřívější načechrané se záhyby, které vykrývaly prostor mezi pažemi a tělem i mezi nohama.

"Ale nosná plocha při letu je menší o dvacet třicet procent," připomíná slovinský trenér Čechů Vasja Bajc, ale změnu vítá. "Pro chudší svazy a země, které nemají továrny na kombinézy, je to výhoda. Pro všechny je to stejné," libuje si. Na pokraji sezóny ho ale přece jen něco tíží: nadbytečná kila. Janda je sice na optimální váze, ale...

"Matura byl dřív sdruženářem, má těžší svaly, těžko se toho zbavuje," mhouří oko Bajc. U Mazocha, vnuka slavného Rašky, je rázný. "Je na sebe málo tvrdý. Přibral i Hájek. Závodníci jsou v kontaktu s dietologem, vědí, jak se zařídit, každý dostal pokyn, kolik má vážit," burcuje.

Výška a váha určují délku lyží a s ní i nosnou plochu. Někteří skokani zkoušejí povyrůst", což jim nabídne pár milimetrů navíc u lyží. " Já mám svých 178 centimetrů, možná bych se nějak natáhl, ale pak bych musel přibrat kilo. A to by nebyla výhoda," počítá Janda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.