Hlavní obsah

Hlava chce pokračovat. A tělo? Skikrosař Kraus čeká na odpověď

Praha

Hlava skikrosové legendy Tomáše Krause by chtěla závodit i v příští sezóně. A tělo? Na jeho odpověď ještě dvojnásobný mistr světa čeká. Poté, co si v únoru při Světovém poháru v Arose zlomil stehenní kost, je návrat 41letého lyžaře do plné kondice zdlouhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skikrosař Tomáš Kraus.

Článek

„Cvičím, posiluju, občas i popoběhnu,“ vyjmenovává pokroky posledních týdnů. „Ale ještě to na lyže není. Lepší se to pomalu. Není to takový úprk, že bych každý den cítil posun,“ dodává hned. Start nové sezóny se ale kvapem blíží, a tak si Kraus už v hlavě musí přehrávat různé scénáře. Ten ideální má podobu odjezdu na Passo Stelvio v druhé polovině září nebo v říjnu.

Nejistou lyžařskou budoucností nechce nikomu komplikovat plány, i proto se po loňské přípravě s mezinárodní skupinou dohodl s německou reprezentací. „Mají program fixně daný a já se k nim buď připojím, nebo ne,“ vysvětluje. S německým skikrosovým týmem se navíc bude připravovat i Andrea Zemanová, která se letos blýskla druhým místem na SP v Aare.

Chce předat zkušenosti

A Kraus by jí chtěl v cestě na skikrosové výsluní pomáhat. „Určitě bych jí chtěl předat nějaké své zkušenosti,“ plánuje šířit své know-how v německém týmu.

Fungování české reprezentace totiž v poslední době narušovaly osobní spory. „Myslím, že se to dá dohromady a lidi si budou chtít pomáhat, aby jezdili dobře. Když mě někdo u nás poprosí o radu, budu ještě radši, ale ještě tu není taková struktura, kde bych mohl zkušenosti předávat pravidelně,“ říká Kraus.

Je už tedy připraven na pozvolný odchod ze svahů plných skoků a zatáček, pokud mu zdraví nedovolí pokračovat? „Připraven jsem. Už jezdím docela dlouho, ta chvíle musí jednou přijít. A jestli teď, nebo za rok…,“ říká smířeně.

Reklama