Hlavní obsah

Skokanský tým se zvedá, možná zaútočí na medaili

PRAHA

Medailová naděje, o níž se ještě v minulé zimě lyžařům nesnilo, se rýsuje na skokanském můstku. Nejen coby zdatný sólista, ale i s celým českým týmem může Jakub Janda útočit v únoru na olympijskou medaili.

Foto: sport.cz

Jan Matura

Článek

Z Čechů neboduje už ani zdaleka jen lídr Světového poháru. "Ale součty neděláme, nejásáme," bránil se slovinský trenér Čechů Vasja Bajc dráždivým úvahám po sobotním závodě seriálu v Harrachově. Jen čtyři země byly zastoupeny v elitní třicítce nejméně čtyřmi skokany, kteří na vrcholných akcích tvoří družstvo. Finsko, Rakousko, Norsko a Česko. Do padesátky se pak vešly i celé čtveřice Němců, Slovinců a Japonců.

Vedle v sobotu sedmého Jandy získal body i 14. Matura, 27. Hájek a Sedlák uzavírající elitní třicítku. Čtyři čeští skokani bodovali v jednom dílu SP poprvé po skoro pěti letech, naposledy se to povedlo v sezóně 2000/2001 ve Willingenu.

Poslední medaile z roku 1993

"Prostý součet nevypovídá přesně, k bodům nám doletěli kluci z národní skupiny, ale v závodě týmů musíte počítat s předem stanovenou čtyřkou," připomíná Bajc. A v neděli už tak příznivá situace nebyla. K Jandovu triumfu přidal body za 15. místo jen Matura, zřejmý druhý tahoun celku. "Ten kluk má ale smůlu na podmínky, normálně by byl v desítce," tvrdí Bajc s tím, že Matura se už náležitě ukázal v letních závodech.

Tým bral poslední medaili z velké akce v třiadevadesátém: stříbro na MS ve Falunu. Při posledním šampionátu v Oberstdorfu v únoru skončil sedmý na středním a osmý na velkém můstku s obří ztrátou na nejlepší.

Na další závody SP o víkendu v Engelbergu odletí vedle Jandy a Matury i Ondřej Vaculík. Ostatní včetně Hájka a Mazocha od pátku čekají tři závody Kontinentálního poháru v Harrachově. "Na tradiční Turné vyrazíme v pěti. Šéfové úseku slíbili, že nemusíme za každou cenu bojovat o zajištění dalšího místa do placené kvóty, jedno prý uhradí, pro družstvo pak bude z čeho vybírat," tuší i Bajc v dáli naději týmu.

Reklama

Související témata: