Hlavní obsah

Samková byla nemocná, ale do úvodního závodu SP nastoupí

Montafon

Navzdory prodělané angíně vstoupí v pátek olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková do nové sezony Světového poháru. Start české závodnice v rakouském Montafonu byl ohrožen, ale Samková se po dnešním tréninku spolu se svým týmem rozhodla, že bude v prvním dílu seriálu závodit. Sezona v pátek začne také mistryni světa Ester Ledecké, jež má v plánu paralelní obří slalom v italské Carezze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka Eva Samková

Článek

Samková měla minulou sezonu volnější i kvůli rehabilitaci po zlomenině nohy. Nejela žádný Světový pohár, pouze pár domácích klání. Na novou sezonu se připravila, před dvěma týdny vyhrála i závody Evropského poháru na Pitztalu, pak ji ale skolila nemoc. "Šest dní ležela v posteli, nemohla se hýbat a skoro ani chodit," řekl ČTK trenér Marek Jelínek.

Samková už je v pořádku, dnes ráno byla na kontrole, nicméně její organismus je výrazně oslaben. Lékař ale usoudil, že může zkusit trénink. "Aby vyzkoušela, jestli ji ty nohy unesou. Nechceme, aby se zranila," řekl Jelínek. "Šest dní jsem nic nedělala. Nevěděla jsem, co od toho čekat, nevěřila jsem si," řekla ČTK Samková.

Trénink špatný nebyl

Nakonec podle ní trénink v trati tak špatný nebyl. Tři jízdy absolvovala zadrženě, jednou trať projela celou. "Šlo to, i když to samozřejmě bylo cítit," zhodnotila Samková. Původně chtěla s konečným verdiktem počkat do pátku, nicméně dnes v podvečer na facebooku informovala, že pojede. "Nakonec jsme se rozhodli, že to zkusím, a jsem za to ráda. Ještě toho musím hodně dopilovat, ale těším se na zítřejší KVALDU!" napsala.

Na sezonu se připravila dobře, zařadila nově i atletické prvky na trénink výbušnosti. "Cítila jsem, že mám nohy trochu silnější, teď se ještě ta forma ladí. Ale jsem na tom mnohem lépe než třeba před dvěma lety co do výbušnosti," uvedla Samková, která si dala za cíl skončit celkově ve Světovém poháru do třetího místa a na konci ledna uspět na X-Games v USA. "Ta nemoc není nic na půl roku, je čas se vrátit do normálu," ujistila.

Předloni Samková závod Světového poháru v Montafonu vyhrála. Na stupních vítězů v seriálu byla už pětkrát, z toho třikrát na tom nejvyšším. Je také trojnásobnou juniorskou mistryní světa, letošní MS v Kreischbergu jí však nevyšlo a po vítězství v kvalifikaci obsadila šestou pozici. Celkový triumf ve Světovém poháru bude obhajovat Nelly Moenne-Loccozová z Francie.

Ledecká loni úvodní dva závody sezony vynechala vinou pádu v tréninku, při kterém si přivodila lehký otřes mozku. Pak se ale dostala třikrát na stupně vítězů, z toho dvakrát vyhrála, a v celkovém hodnocení seriálu obsadila třetí místo.

V paralelním obřím slalomu byla v pořadí seriálu dokonce druhá, na MS v lednu v Kreischbergu vyhrála paralelní slalom. Ten však byl vyřazen z programu olympijských her, kde snowboardistům zůstal pouze obří slalom. Přípravu dvacetileté české medailové naděje to však neovlivnilo.

"Samozřejmě se mi to nelíbí. Dokonce jsem zjistila, že jeden můj známý z USA žaluje MOV za tohle rozhodnutí, ale nedávám tomu moc šancí. Každopádně jsem však ráda, že tam ta jedna moje disciplína zůstala," řekla na svých webových stránkách k obřímu slalomu.

Ledecká by dál ráda střídala snowboard i lyže, na kterých letos trénovala i se slalomářkou Šárkou Strachovou či sjezdařem Ondřejem Bankem. "V lyžařském Světovém poháru zatím nevíme, jaké závody pojedeme. Bude záležet na tom, jak se mi bude dařit, ale pravděpodobně to bude nějaké super-G nebo obří slalom," řekla Ledecká.

Vítězství v Carezze bude obhajovat Rakušanka Marion Kreinerová, celkově druhá žena Světového poháru v minulé sezoně. Ten vyhrála Švýcarka Julie Zoggová a stejně ženy by se měly objevovat na stupních vítězů i v novém ročníku.

Reklama

Související témata: