Hlavní obsah

České lyžování přivítalo bývalou rakouskou reprezentantku. Pochází z Jablonce

Praha

Návrat po dvanácti letech. Běžkyně na lyžích Kateřina Smutná dlouhá léta reprezentovala Rakousko, přitom se narodila v Jablonci nad Nisou a jezdila předtím pod českou vlajkou za národní tým. Jenže v roce 2003 se musela nedobrovolně rozloučit. Nyní se vrací, opět oblékne kombinézu v českých barvách. "Jsem strašně ráda. Češkou jsem pořád, měla jsem rakouskou vlajku, ale srdcem jsem pořád závodila za Česko,“ přiznala v rozhovoru na předsezónní tiskové konferenci.

Kateřina SmutnáVideo: Sport.cz

 
Článek

V roce 2003 měla zajet neuspokojivě závod na deset kilometrů. Z reprezentace byla odejita. Nesrazilo ji to, naopak, prosadila se v Rakousku a získala občanství. Na roky měla jasnou cestu, tu u jižních sousedů. "Už na to nemyslím, už o tom nechci mluvit. Začíná se znovu," nechtěla rozebírat třiatřicetiletá běžkyně historii.

Pět let si hrála s myšlenkou, že by se mohla vrátit. Vše vyšlo před nadcházející sezónou. „Trénuji s holkami ve skupině, baví mě to, je to super. Neberu se, že jsem jejich máma. Myslím, že nám to funguje, máme dobrou partu, což je důležité," je spokojená Smutná, která v sezóně bude jezdit laufy, část Světových pohárů a zúčastní se i mistrovství světa v Lahti, kde by ráda s kolegyněmi z reprezentace vybojovala pozici do šestého místa ve štafetě.

„Na štafetu se fakt těším, v životě jsem jela jen jednu," přiznává běžkyně, která v barvách Rakouska startovala dvakrát na olympiádě a pětkrát na mistrovství světa. Teď se cesty rozešly.

„Naštěstí to bylo v klidu, asi si řekli, že už nejsem nejmladší," smála se. „Podmínky jsou takové, jaké si je uděláme, ale lépe se cítím v české reprezentaci. Rakušáci jsou jiní, třeba povahově," dodává Smutná, která vyhrála i slavný Vasův běh. Tehdy slavila za Rakousko. Zažít by to chtěla i v českém provedení. „O to se pokusím."

Reklama

Související témata: