Hlavní obsah

Prevcovi jako Bubík, Dulík a Kulík. Slovinští bratři vládnou skoku na lyžích

Praha

Pamatujete si na sourozenecké trio Kulík, Dulík a Bubík z dětského seriálu Kačeří příběhy? Ve slovinské verzi se jmenují Mak, Zak a Pak a v současnosti mají v této zemi obrovskou konkurenci. V popularitě je totiž předehnali jiní tři bratři - skokani na lyžích Peter, Domen a Cene Prevcovi.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Prevcovi. Zleva: Domen, Peter a Cene.

Článek

S tímhle přirovnáním přišel německý web abendblatt.de a má pravdu. Když se o uplynulém víkendu všichni tři bratři Prevcovi postavili na start ve Světovém poháru ve švýcarském Engelbergu, bylo celé Slovinsko z této rarity na nohou.

V současnosti je nejlepším ze sourozenců ten nejmladší. Teprve sedmnáctiletý Domen letos zvítězil již ve čtyřech závodech. Poslední prvenství si vybojoval právě v Engelbergu a upevnil si tak vedení v celkovém pořadí Světového poháru. Není tedy divu, že se o něm mluví jako o jednom z největších talentů.

Do kolotoče SP naskočil už loni a hned na úvod všem ukázal, že i když je stále ještě teenager, musí se s ním počítat. V prvním závodě byl osmý, ve čtvrtém se už postavil na stupně vítězů, když skončil na druhém místě právě za svým starším bratrem Peterem. Bylo to poprvé v historii, co se ve svěťáku na pódium postavili dva bratři.

Skákající rodinný klan

Zatímco letos kraluje skokanům Domen, loni byl téměř k neporažení Peter. Nejstarší z bratrů v minulé sezóně vyhrál patnáct závodů, Turné čtyř můstků, mistrovství světa v letech na lyžích a velký křišťálový glóbus. Nyní se však čtyřiadvacetiletý obhájce celkového triumfu zatím hledá. V prvním závodě nového ročníku sice obsadil třetí příčku, poté však šla jeho výkonnost dolů. V Engelbergu se v neděli dokonce neprobojoval ani do druhého kola.

Prostřední z bratrů dvacetiletý Cene si debut ve Světovém poháru odbyl už v březnu 2014. Jeho výsledky však nebyly příliš přesvědčivé, a tak se hlavně objevoval v závodech Kontinentálního poháru. V něm letos zatím dominuje. Po jednom druhém a dvou prvních místech na sebe nenechala dlouho čekat ani nominace do Světového poháru. Bratři Prevcovi tak po roce v Engelbergu opět psali historii, když se na startu objevili všichni tři.

Jednou se možná ale nebude mluvit pouze o nich. Peter, Cene a Domen mají totiž ještě dvě mladší sestry Niku a Emu. A starší z nich - Nika - jde už ve šlépějích bratrů. Letos v únoru totiž vyhrála slovinský šampionát ve skocích na lyžích v kategorii do jedenácti let.

Reklama