Hlavní obsah

Tohle je moje největší vítězství, radoval se v Ostravě australský běžkař Bellingham

Ostrava

Pátý ročník lyžařského sprintu v Ostravě výrazně ovlivnily pády favoritů. Už v semifinále skončil trojnásobný vítěz ČEZ City Cross Sprintu Dušan Kožíšek i obhájce prvenství z loňského roku Nor Torjus Borsheim. Finálový závod překvapivě opanoval Australan Phillip Bellingham.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Dušan Kožíšek

Článek

V dramatickém finiši, který rozhodla až cílová fotografie, porazil Lasseho Paakkonena z Finska a českého závodníka Ondřeje Dudka. „Jsem obrovsky šťastný, tohle vítězství je opravdu nečekané. Jsem tady podruhé, loni jsem se ale takhle daleko nedostal. Je to moje největší vítězství ve velkém závodě," radoval se v cíli Bellingham.

Podobně překvapený byl i bronzový Čech Ondřej Dudek. „Startovalo tady tolik velkých závodníků a nakonec jsem třetí já. Je to pro mne ohromný úspěch a ještě větší zkušenost. A věřím, že něco podobného zase zopakuji. Jelo se mi tu parádně," culil se dvacetiletý český reprezentant. Ve finále žen startovala jen trojice závodnic. Zvítězila Tereza Tvarůžková, druhé místo obsadila Lucie Hamanová a na třetí stupínek se dostala Natalie Cihlářová.

Lyže nazuli hokejista či krasobruslař

U zimního sportu, ale s jiným obutím, zůstali například krasobruslař Tomáš Verner či hokejista David Moravec, kteří svým stylem na běžkách bavili více než tři tisícovky fanoušků, kteří se tísnili okolo trati. Zatímco ambasador nadcházejícího mistrovství Evropy, které se od středy koná v Ostravě Verner, si užíval pro něj tak nezvyklý kontaktní sport, olympijský vítěz v hokeji David Moravec po jeho boku běžel do cíle tak vehementně, jakoby ani na nohách neměl lyže. Nohy totiž zvedal do výšky několika desítek centimetrů a připomínal chvílemi potápěče s dlouhými ploutvemi. Oba si závod náramně užili, přestože jejich štafeta nevyhrála. „Musím říct, že lyžařům i biatlonistům závidím, že při jejich sportu mají skandující fanoušky přímo u trati. Při krasobruslení by mě to rozptylovalo, tam by hrozilo, že se nechám vyhecovat až moc a třeba přetočím nějaký skok. Ale tady to bylo naopak ku prospěchu. Kdybych mohl, asi bych se na biatlon klidně dal. I když teda jsem byl trochu vedle z toho, když mi dali lyže na klasiku. Já prostě nedokázal jet rovně," svěřoval se mistr Evropy z roku 2008 Verner.

Bývalý hokejista Vítkovic Moravec k překvapení přihlížejících přiznal, že na bežkách nestál poprvé. „Baví mě, ale jezdím jen rekreačně. Nejlepší je, když někam dojedu a pak si dám za odměnu třeba gulášovku. To mi stačí. Dneska jsem z toho strašně vyčerpaný," smál se David Moravec, který následně spolu s Tomášem Vernerem a fotbalisty Baníku Ostrava více než půl hodiny podepisoval přítomným fanouškům.

Reklama