Hlavní obsah

Z úkrytu před islamisty z Talibanu až na olympijské hry! Pohádka pokračuje...

Svatý Mořic/Praha

Před šesti lety se poprvé postavili na lyže, letos už okusili atmosféru mistrovství světa ve Svatém Mořici a nyní se chystají do Pchjongčchangu. O kom je řeč? Sajád Husajní a Saíd Ališah Farhang budou jako první sportovci z Afghánistánu reprezentovat svoji zemi na zimních olympijských hrách.

Foto: Profimedia.cz

Saíd Ališah Farhang (vlevo) a Sajád Husajní budou jako první sportovci z Afghánistánu reprezentovat svoji zemi na zimních olympijských hrách.

Článek

Dříve se Ališah Farhang skrýval doma v horách před radikálními islamisty z hnutí Taliban, nyní šestadvacetiletý sportovec zasněžené svahy sjíždí a svět přihlíží. Společně s krajanem Sajádem Husajním byli nominováni na únorové zimní olympijské hry v korejském Pchjongčchangu. Jako první borci z Afghanistánu v historii ZOH. Pohádkový příběh pokračuje!

„Chceme ukázat, že Afghánistán není jen synonymem války," říká o čtyři roky mladší Husajní. Oba vědí, o čem mluví. Jako synové rolníků vyrůstali v chudobě a v podmínkách všeobecného ohrožení. Ališah se jako chlapec i celý měsíc skrývat před ozbrojenci z Talibanu v horách Afghánistánu. Nyní na upravených tratích a vyhřívaných sedačkách v mondénních rezortech se už asi v myšlenkách do minulosti příliš vracet nechce, píše švýcarský Blick.

Ve Švýcarsku našli druhý domov

Příběh obou mladých Afghánců začal náhodně v roce 2011. Švýcarský novinář Christoph Zürcher zorganizoval ve svém domovském regionu lyžařské závody a Ališah i Husajní prokázali svůj talent. A neobvyklý projekt byl na světě!

Oba začátečníci se začali připravovat pod dohledem Švýcara Andrease Hänniho a na začátku letošního roku si otestovali formu v kvalifikaci obřího slalomu pro MS ve Svatém Mořici. Skončili třetí respektive druhý od konce, ale náročnou trať absolvovali bez pádu a navíc s velkým náskokem před 53letým Jeanem-Pierrem Royem z Haiti. A tam se také zrodil olympijský sen, který se už brzy stane realitou!

Ališah i Sajád pilně trénují ve Svatém Mořici a chystají se na historický okamžik. Pravda, o místa na stupních vítězů v Pchjongčchangu jistě usilovat nebudou, ale řekněte, kdo by se vzdal bez boje?

Reklama