Hlavní obsah

Lyžařka Kosteličová možná vynechá celou sezónu

BASILEJ

Bez největší hvězdy Janici Kosteličové se možná bude muset obejít celá příští sezóna ve sjezdovém lyžování. Čtyřiadvacetiletá Chorvatka, která často bojuje se zdravotními problémy a má za sebou už několik operací kolen, se stále cítí unavená po poslední zimě, v níž získala rekordní čtvrtou zlatou olympijskou medaili a potřetí v kariéře i velký křišťálový glóbus pro nejlepší ženu Světového poháru.

Foto: čtk

Janica Kosteličová

Článek

"Janica se oficiálně vyjádří v polovině září, jestli se bude cítit natolik silná, aby mohla v nadcházející sezóně absolvovat závody. Nebo jestli si raději dopřeje pauzu, aby si odpočinula," popsal ve středu agentuře Reuters rozpoložení Kosteličové mluvčí chorvatských reprezentačních sjezdařů Ozren Müller.

Podle něj není Kosteličová ani nemocná nebo zraněná. "Ale kolena ji pořád bolí z té obrovské zátěže uplynulé zimy. A kromě toho se cítí po sezoně stále ještě unavená. Stálo ji to strašně energie," dodal mluvčí s tím, že lyžařka oproti minulým rokům výrazně zredukovala letní přípravu, která bývala pod dohledem jejího otce Anteho vždy extrémně objemná.

Do světa velkého lyžování pronikla Kosteličová už v šestnácti letech, o rok později si poprvé vážně zranila koleno. Z olympijských her v Salt Lake City 2002 si ale odvezla tři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Nedlouho poté ji však potkaly potíže se štítnou žlázou a s další operací musela zapomenout už tehdy na celou sezónu.

Vrátila se však stejně silná jako dříve a letos v únoru v Turíně získala čtvrté olympijské zlato. Tím se stala nejúspěšnější sjezdařkou v historii. Na OH i mistrovstvích světa vybojovala už devět titulů. V Turíně se nechala slyšet, že hodlá závodit až do další olympiády, kterou bude v roce 2010 hostit Vancouver.

V posledním ročníku Světového poháru Kosteličová nasbírala rekordních 1970 bodů a dokázala vyhrát minimálně jednou každou disciplínu. Nová sezona začne 28. října tradičně v rakouském Söldenu. Pokud se rozhodne vynechat celou zimu, poprvé po sedmi letech se Kosteličová nezúčastní světového šampionátu. Jeho dějištěm bude v únoru švédské Aare.

Reklama