Hlavní obsah

Překoná mladičká hvězda legendu? Podle Millera může Shiffrinová z olympiády přivézt pět medailí

Praha

Je jí teprve dvaadvacet a už ji přirovnávají k největším lyžařským legendám. A není vůbec divu. Američanka Mikaela Shiffrinová suverénně vévodí ve Světovém poháru nejen průběžnému pořadí ve slalomu, ale i celkovému hodnocení. „Jede si svou vlastní ligu,“ prohlašují její soupeřky a slavný Bode Miller jí dokonce předvídá zisk pěti medailí z olympijských her v Jižní Koreji.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Americká sjezdařka Mikaela Shiffrinová během závodu ve Flachau.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mikaela Shiffrinová ovládla slalom v Kranjské Goře

Na svém kontě už má jednačtyřicet vítězství ve Světovém poháru. To před dovršením třiadvacátých narozenin dokázala jen bývalá rakouská lyžařka, Annemarie Moserová-Pröllová. Fenomenální Švéd Ingemar Stenmark jich před třiadvacátými narozeninami získal čtyřicet. A tak už mnoho lidí začalo mladičkou Američanku k těmto legendám přirovnávat.

„Viděla jsem na internetu něco o rekordech Stenmarka a Annemarie. Je to neuvěřitelné, že se moje jméno objevilo vedle jejich v jedné větě. Nevím, jestli se ale s nimi mohu srovnávat. Je jiná doba, je to těžké porovnávat. Oni jsou opravdovými legendami našeho sportu a vždy na ně budeme vzpomínat jako na legendy,“ prohlásila skromná lyžařská hvězda na webu denverpost.com.

S úžasem o talentované Shiffrinové mluví i její soupeřky. „Jede si vlastní ligu,“ říká Rakušanka Bernadette Schildová a podobný názor má i Frida Hansdotterová. „Všechny chceme lyžovat tak dobře jako ona a být rychlejší. Jenže Mikaela je na úplně jiné úrovni,“ dodala švédská slalomářka.

S blížícími olympijským hrami v Jižní Koreji se stále častěji spekuluje, kolik by tam Mikaela Shiffrinová mohla získat medailí. Bývalá chorvatská lyžařka Janica Kosteličová v roce 2002 v Salt Lake City vybojovala tři zlaté a jednu stříbrnou a doposud ji žádná jiná závodnice nepřekonala.

„Řekl bych, že dvě zlata vyhraje určitě. Pokud se rozhodne startovat v pěti disciplínách, má šanci získat medaili ve všech,“ uvedl před časem Bode Miller, bývalý úspěšný americký lyžař. „Shiffrinová je asi nejlepším lyžařským závodníkem, jakého jsem kdy viděl, a to počítám muže i ženy. Její rovnováha, dynamika, soustředěnost a intenzita. To všechno ji předurčuje k tomu, že může vítězit ve všech disciplínách,“ uzavřel čtyřnásobný světový šampión.

Reklama

Související témata: