Hlavní obsah

Šampióni NBA z Miami odčinili úvodní debakl

NEW YORK

Po debaklu v zahajovacím utkání nové sezony NBA se šampioni z Miami ve druhém zápase představili v lepším světle a porazili basketbalisty New Jersey 91:85. V dresu Los Angeles Lakers se v pátek poprvé objevil nejlepší střelec minulého ročníku Kobe Bryant, který se dosud zotavoval z letní operace kolena. V duelu proti Seattlu dal 23 bodů a pomohl k výhře 118:112.

Článek

Miami na úvod soutěže podlehlo o 42 bodů Chicagu, čímž se postaralo o nejhorší vstup obhájců titulu do sezony v historii, další blamáž však jeho hráči nedopustili. "Všechno špatné, co nás potká, nás posílí," uvedl pivot Shaquille O'Neal, jenž byl s 21 body a devíti doskoky nejlepším hráčem vítězného celku.

"Trochu mi to připomínalo ten tým, co znám," řekl kouč Miami Pat Riley. Jeho svěřenci se tak nepřipojili k pěti mistrovským týmům, které v minulosti prohrály úvodní dva zápasy v sezoně. Nejlepší střelec utkání Vince Carter, jenž dal celkem 27 bodů, sice necelých šest minut před koncem vyrovnal na 73:73, ale koncovku zvládli lépe domácí.

Bryant při svém návratu odehrál 41 minut a nebylo znát, že by ho operované koleno ve hře omezovalo. "Cítil jsem se dobře, nijak zvlášť jsem na to koleno nemyslel. Chybí mi načasování a rytmus, ale to se časem spraví," uvedla hvězda Lakers, kteří vyhráli i třetí zápas v sezóně.

Iverson nastřílel 39 bodů

Nejlepším střelcem pátečních zápasů byl Allen Iverson, jenž dovedl Philadelphii 39 body k vítězství 105:103 v Orlandu. I když ho domácí důkladně bránili, dvě sekundy před sirénou vstřelil vyhlášený kanonýr i rozhodující koš. "Chtěl jsem jít blíž, ale nakonec jsem se spokojil s tím, co mi dovolili a vyšlo to," řekl Iverson. Jeho "hlídač" Keyon Dooling po utkání mohl jen pochválit soupeřovu práci. "Nebylo to poprvé, co dal takovýhle koš. Byla to jen ukázka toho, co dokáže skvělý hráč, když to tým potřebuje," uvedl rozehrávač Orlanda.

Ještě těsnějším rozdílem skončil zápas v Chicagu, kde domácí podlehli Sacramentu 88:89. O výhře hostů rozhodl šest sekund před koncem Kevin Martin, jenž dal celkem 30 bodů a zlepšil si osobní maximum.

Pouze o čtyři body méně než Iverson nastřílel LeBron James a byl hlavním strůjcem vítězství Clevelandu v San Antoniu, kde Cavaliers uspěli poprvé od roku 1988. "Tenkrát mi byly čtyři roky," řekl James po výhře 88:81. Spurs v poslední čtvrtině téměř smazali třináctibodové manko, ale nakonec i kvůli špatné střelbě trestných hodů podlehli.

Výsledky pátečních zápasů:
Orlando - Philadelphia 103:105, Indiana - New Orleans 91:100, Boston - Detroit 88:101, Atlanta - New York 102:92, Miami - New Jersey 91:85, Memphis - Charlotte 96:83, Golden State - Portland 102:89, Chicago - Sacramento 88:89, Toronto - Milwaukee 109:92, Denver - Minnesota 109:112, Phoenix - Utah 104:108, LA Lakers - Seattle 118:112, San Antonio - Cleveland 81:88.

Reklama