Hlavní obsah

Při semifinále Poháru FIFA zemřel kamerunský fotbalista

LYON

Rozjeté kamerunské fotbalisty nezastavila v Poháru FIFA ani Kolumbie, přes kterou africký celek v Lyonu postoupil po výhře 1:0 jako první do finále turnaje. Jejich krajan, záložník Marc-Vivien Foe, se ale z vítězství už neradoval. Zemřel totiž jen pár minut po skončení zápasu.

Foto: ČTK

Kamerunský fotbalista Marc-Vivien Foe se při semifinále Poháru FIFA zhroutil na trávník a život mu nevrátila ani okamžitá lékařská pomoc.

Článek

Záložník upadl na polovině hřiště bez cizího zavinění na zem a záchranáři jej bezvládného odnesli za postranní čáru. Osmadvacetiletého hráče ale nezachránila ani okamžitá pomoc, při níž mu lékaři poskytli dýchání z úst do úst a umělý kyslík.

Podle mluvčího FIFA se osmadvacetileté hvězdě Manchesteru City zastavilo srdce, lékaři se jeho činnost marně pokoušeli obnovit 45 minut.

Kolumbijci se střelecky neprosadili

O výsledku utkání rozhodl už v 9. minutě útočník Pius NDiefi. Hráč, který dosud na turnaji jen jednou střídal, dostal šanci od začátku a po přetaženém centru Geremiho a hlavičce Idrissoua poslal míč v akrobatické pozici z malého vápna do sítě.

Kamerunci nedostali ani ve čtvrtém utkání na turnaji gól a dokázali se vypořádat i se dvěma oslabeními. O prvním bylo jasno už před zápasem, kdy mužstvo opustil hvězdný útočník a střelec vítězné branky z duelu proti Brazílii Samuel Eto'o, který musí nastoupit v sobotu ve finále Španělského poháru za Mallorku.

Druhé přišlo v 69. minutě hry, kdy po druhé žluté kartě opustil trávník Bill Tchato. Kolumbie, která se většinu zápasu k útočení příliš nedostala, využila v závěru početní převahy a vynutila si tlak. Výsledkem však byly jen dvě střely do tyče.

Druhým finalistou Francouzi

V neděli se proti Kamerunu postaví obhájci prvenství Francouzi, kteří ve druhém semifinále porazili Turecko 3:2.

Zápas v Paříži začal minutou ticha za Foeho, při níž se několik domácích hráčů neudrželo a začalo slzet. Na jejich výkonu však nebyla tragická událost znát. Francouzi měli od začátku navrch a zdálo se, že snadno vybojují postup. Když vstřelili gól, úspěšní střelci ukazovali prstem k nebi na znamení, že myslí na mrtvého Foea.

Po krásné kombinační akci otevřel skóre už v jedenácté minutě kanonýr Henry, ke kterému se dostal míč po ose Thuram - Pires - Govou. Po chvíli si stejná čtveřice spolupráci zopakovala a výsledkem byl druhý gól. Obránce Thuram rychle poslal míč do hry z autového vhazování, Gouvu odvážně pronikl velkým vápnem až k brankové čáře, poslal zpětnou přihrávku Henrymu a ten nechal vyniknout svého kolegu z Arsenalu Pirese.

Ve 42. minutě se však před francouzskou brankou prosadil nadvakrát důrazný Karadeniz a snížil. Než si stačili Turci vychutnat radost z gólu, opět prohrávali o dva. Wiltord po chybě hostující obrany a zmatku před brankou poslal míč neomylně do sítě. Tentokrát už inkasoval náhradník Omer, jenž nahradil Rüstüho, který si poranil nohu.

Hned po přestávce se bronzoví medailisté z loňského mistrovství světa vrátili do hry. Erün poslal dlouhý centr do vápna, kde se Karadeniz nezdržoval se zpracováním a ze vzduchu poslal v akrobatické pozici míč volejem za Coupetova záda. v 87. minutě mohli svěřenci Senola Günese vyrovnat, když Dacourt stáhl za dres Alpaye přímo před uruguayským rozhodčím Larriondou. Okan Yilmaz však namířil svou střelu po zemi vedle tyče.

POHÁR FIFA - semifinále:
Kamerun - Kolumbie 1:0
Poločas: 1:0. Branka: 9. NDiefi. Rozhodčí: Merk (Něm.). ŽK: Kameni, Tchato, Foe, Djemba Djemba - O. Córdoba, I. Córdoba. ČK: 69. Tchato. Diváci: 12.352.
Kamerun:
Kameni - Njanka, Song, Mettomo, Tchato - Geremi, Idrissou (90. Falemi), Foe (75. Mezague), Mbami, Djemba Djemba - Ndiefi (74. Atouba)
Kolumbie:
O. Córdoba - Martínez, Yepes, I. Córdoba, Bedoya (69. Murillo) - Patino, López, Hernández, Velásquez (45. Becerra), Valentierra - Aristizábal
Francie - Turecko 3:2
Poločas: 3:1. Branky: 11. Henry, 26. Pires, 43. Wiltord - 42. Karadeniz, 48. Tuncay. Rozhodčí: Larrionda (Uruguay). ŽK: Silvestre, Giuly, Pedretti, Kapo - Bülent, Fatih. Diváci: 41.195.
Francie:
Coupet - Thuram, Gallas, Desailly, Silvestre - Dacourt, Pedretti, Wiltord (82. Giuly), Pires (75. Kapo) - Govou (65. Cissé), Henry
Turecko:
Rüstü (36. Omer) - Ü. Ibrahim, Bülent, Fatih, Alpay - Ergün, Gokdeniz, Selcuk (85. Volkan), Bastürk (81. Necati) - Y. Okan, Tuncay

Reklama

Související témata: