Hlavní obsah

Basketbalistky Brna mají po vítězství nad USK dvanáctý titul

BRNO

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno v úterý porazily v třetím finále play off USK Praha 77:60 a získaly svůj dvanáctý ligový titul za sebou. Vysokoškolačky vzdorovaly sice více než poločas, v závěrečné čtvrthodině už ale odpadly.

Článek

"Jsem rád, že jsme sérii zakončili už úterním třetím vítězstvím," uvedl po zápase trenér Brna Jan Bobrovský.

Brňanky sice měly opět pomalejší start a po dvou minutách prohrávaly 2:6, větší náskok ale obhájkyně titulu soupeřkám nedovolily a šňůrou osmi bodů skóre otočily. Vysokoškolačky bez zraněné francouzské opory LeDréanové se snažily bojovnou hrou brzdit útočnou aktivitu domácího týmu, ale dařilo se jim to jen se střídavými úspěchy.

Ještě v první čtvrtině otočily Pražanky zásluhou Burseové stav a po sedmi minutách vedly naposledy v zápase 17:16. V závěru první čtvrtiny vzala pro změnu režii do svých rukou Američanka v dresu Brna Nolanová, která se přičinila po deseti minutách o tříbodový náskok Brňanek 20:17.

Hned v úvodu druhé čtvrtiny využily Moravanky několika zaváhání v kombinační souhře vysokoškolaček a postupně získaly až třináctibodový náskok. Ten ale těsně před poločasem volnější hrou v obraně prohospodařily.

Závěr se změnil v exhibici Brna 

Po změně stran se ještě Pražanky pokusily o zvrat. Snížily na čtyřbodový rozdíl 38:42, a to i proto, že hráčky Gambrinusu zápolily s přesnou koncovkou a obtížně se dostávaly do střeleckých pozic. Na hráčkách obou týmů už byla patrná únava z náročné série, která se projevovala v častých nepřesnostech a chybách.

Týmu USK Praha, v kterém se střelecky chytla mladičká Elhotová, ale docházely dříve síly a Brňanky zasadily v závěru třetí čtvrtiny soupeřkám rozhodující úder. Při průhledných kombinačních akcích protivnic často získávaly míče a z rychlých protiútoků zvyšovaly svůj náskok.

Závěr už se změnil v exhibici brněnských basketbalistek, trenér Bobrovský dal postupně příležitost i všem hráčkám z lavičky. "Finále bylo vyvrcholením ligové soutěže, ale náš výkon nebyl dobrý. Po dvou vítězstvích v sérii se sice zdá, že poslední krok bude snadný, po psychické stránce ale byl zápas těžký," uvedl Bobrovský. "Po vlastních zbytečných chybách jsme ztratili třináctibodový náskok. Potom jsme zase odskočili, v závěru už šlo jen o to uhrát zápas do vítězného konce," dodal.

Trenér USK Lubor Blažek byl navzdory sedmnáctibodové porážce spokojen s výkonem svých svěřenkyň. "Finále bylo určitě důstojné a pro diváky byl zápas zajímavý. Určitě nám hodně chyběla LeDréanová, do tak těžkého zápasu nás proto nebylo tolik a měli jsme problémy se střídáním. Brňanky hrály velmi dobře ve všech třech zápasech. Musíme nyní přemýšlet jak družstvo budovat dál, abychom se vyvarovali toho, že finále zakončíme prohrou," uvedl Blažek.

Gambrinus Sika Brno - ZVVZ USK Praha 77:60 (20:17, 40:34, 56:43)
Nejvíce bodů: Žirková 18, Veselá 15, Machová 13, Nolanová 12 - Elhotová 15, Burseová 13, Pavlíčková a Daleyová po 9. Rozhodčí: Dolinek, Vondráček. Fauly: 13:19. Trestné hody: 20/13 - 13/8. Trojky: 4:4. Diváci: 800. Nejlepší hráčka: Machová. Konečný stav série: 3:0.

Reklama

Související témata: