Hlavní obsah

Úřadující šampióni NBA z Miami vypadli bez jediné výhry

NEW YORK

Basketbalisté Miami se stali prvním úřadujícím šampiónem NBA od roku 2000, jenž vypadl už v prvním kole play-off. Tým Heat neuspěl v sérii s Chicagem, s nímž navíc nevyhrál ani jeden zápas. Bulls zvítězili v nedělním čtvrtém duelu na Floridě 92:79 a poprvé od roku 1998, kdy s legendárním Michaelem Jordanem v sestavě získali svůj poslední titul, postoupili do druhého kola vyřazovacích bojů. Dalším soupeřem Chicaga bude Detroit.

Článek

K šokujícímu výsledku se schyluje v Západní konferenci, kde stojí před vyřazením suverénně nejlepší tým základní části Dallas. Mavericks, kteří ztratili v dlouhodobé soutěži jen patnáct utkání, už podlehli Golden State potřetí a prohrávají 1:3 na zápasy. Stejným výsledkem vede New Jersey nad Torontem a Phoenix nad Los Angeles Lakers.

Obhájci titulu začali dobře a první čtvrtinu vyhráli o pět bodů, ale pak se vývoj obrátil. Miami srazily do kolen především neproměněné trestné hody. Pivot Shaquille O'Neal se ze sedmi pokusů z šestimetrové hranice netrefil ani jednou, Alonzo Mourning minul pět střel ze sedmi. Nejlepším střelcem domácích byl s 24 body Dwyane Wade, ale proměnil jen osm z 22 pokusů z pole.

Chicago mnohem důsledněji trestalo fauly soupeře, z čáry trestného hodu měli jeho hráči bezmála osmdesátiprocentní úspěšnost. Střelecky se v dresu Bulls nejvíce dařilo autoru 24 bodů Benu Gordonovi, Luol Deng zaznamenal jen o dva body méně.

"Věřili jsme si před touhle sérií a věděli, že můžeme vyhrát," řekl rozehrávač Kirk Hinrich. Bulls pokazili hráčům Miami i začátek sezóny, když jim uštědřili debakl 108:66 v úvodním zápase poté, co šampióni převzali prsteny za vítězství. Během tohoto ročníku Chicago prohrálo s floridským soupeřem pouze jednou. "Věděli prostě jak na nás, pokaždé," konstatoval O'Neal. "Byli lepší a vyhráli. Jednoznačně nás předčili, nebyla tam žádná 'kdyby'," uznal Wade.

Nowitzki věří v obrat 

Dallas vedl v Oaklandu šest a půl minuty před koncem o sedm bodů, ale nakonec znovu prohrál. Domácí tým dovedl k výhře autor 33 bodů Baron Davis, jenž se prosadil i v klíčových momentech zápasu. Navíc se mu povedl parádní kousek, když zároveň s poločasovou sirénou vyrovnal na 49:49 hodem z poloviny hřiště.

"Je to sranda. Před začátkem play-off nám trenér říkal, že nemáme co ztratit. Každý zápas je pro nás školou, máme mladý tým, který v téhle situaci nikdy nebyl," uvedl Davis. Warriors mají šanci stát se třetím týmem, který postoupil do druhého kola poté, co prošel do play-off z posledního místa. Denveru a New Yorku se to povedlo ještě v době, kdy se hrálo jen na tři vítězství. Soupeř se však nehodlá vzdát. "Jsme bojovníci," prohlásil Němec Dirk Nowitzki, jehož 23 bodů a 15 doskoků v neděli na úspěch nestačilo.

Při třetí výhře Phoenixu nad Lakers hrál hlavní Steve Nash, jenž zaznamenal 23 asistencí a pouze o jednu zaostal za rekordem vyřazovacích bojů. Skvělý výkon předvedl také Amare Stoudemire, jenž k 27 bodům přidal 21 doskoků. Nejlepší ligový střelec Kobe Bryant dal 31 bodů, ale v poslední čtvrtině pomohl Lakers pouze třemi body. "Soupeř byl ve všem o něco rychlejší. Musíme přeřadit, abychom dostali sérii zpátky do Los Angeles," řekl kouč poraženého týmu Phil Jackson.

Play-off NBA - 1. kolo
Východní konference
Miami - Chicago 79:92 (konečný stav série 0:4), New Jersey - Toronto 102:81 (stav série 3:1).
Západní konference
LA Lakers - Phoenix 100:113 (stav série 1:3), Golden State - Dallas 103:99 (stav série 3:1).

Reklama

Související témata: