Hlavní obsah

Nikoho se nebojíme, říká basketbalista Welsch před Final Four

ATÉNY/PRAHA

Velká chuť a odhodlání srší z basketbalisty Jiřího Welsche, který se v Aténách chystá na očekávané vyvrcholení nejprestižnější evropské klubové soutěže. Jeho tým Unicaja Málaga se poprvé v historii probojoval do Final Four a sedmadvacetiletý český reprezentant si nic nedělá z řečí, které španělský tým staví do role outsiderů. Welsch věří, že Málaga může v pátečním semifinále zdolat obhájce vítězství CSKA Moskva a protáhnout se do nedělní bitvy o titul.

Foto: archiv

Jiří Welsch (na archivním snímku vlevo)

Článek

"CSKA je možná opravdu nejsilnější tým ve Final Four a také my si to uvědomujeme, ale nebojíme se jich," řekl ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru s ČTK Welsch. Odchovanec holického basketbalu dorazil do řecké metropole s mužstvem ve středu večer a ve čtvrtek už poznal na vlastní kůži, že se blíží něco mimořádného.

V Řecku se basketbal těší nesmírné popularitě a díky účasti domácího Panathinaikosu bude mít euroligové finále pořádně třaskavou atmosféru. "V Aténách už je cítit, že to všechno brzy vypukne. Blíží se to, ale já osobně ještě zůstávám klidný. Možná se to změní po dnešním posledním tréninku, nebo páteční finální přípravě," uvažoval Welsch.

Sám si účasti ve finále Evropské ligy hodně považuje. "Pokud jde o týmové úspěchy, tak tohle považuju za svůj vůbec největší úspěch. Final Four je hodně významná soutěž, vrchol celé sezóny a velký svátek basketu," poznamenal bývalý hráč Pardubic a pražské Sparty, který se před letošní sezónou vrátil do Evropy po čtyřletém působení v zámořské NBA.

Univerzální hráč, který může nastupovat na rozehrávce i křídle, se těší na to, že do souboje s CSKA nastoupí v základní sestavě Málagy. "Vypadá to tak, podle příprav a taktických rozborů bych měl být na 99 procent v základu," liboval si Welsch, k jehož dobré náladě přispěla i skutečnost, že se definitivně vykřesal z drobných zdravotních problémů. "Jsem úplně zdráv," pochvaloval si.

Welsch lituje absence Santiaga 

Se spoluhráči už tři týdny přemýšlejí nad tím, s jakou taktikou vyrukovat na moskevský CSKA, který v minulém roce v Praze poprvé v historii v Eurolize zvítězil. Welsch tvrdí, že klíčem k úspěchu bude ubránit hvězdného rozehrávače Holdena a řeckou hvězdu Papalukase, který byl loni vyhlášen nejužitečnějším hráčem Final Four a výrazně je podepsán i pod řeckým titulem na mistrovství Evropy a loňským stříbrem na světovém šampionátu. "Bude nesmírně důležité, jak tyhle dva hráče ubráníme. Oni tvoří celou hru CSKA, jsou nesmírně kreativní," uvedl Welsch.

Hodně lituje toho, že Málaga v nejdůležitějších zápasech sezóny bude postrádat klíčového pivota Daniela Santiaga, který se stále zotavuje po operaci odchlípnuté sítnice. "Trošku se toho obávám, bude nám moc chybět, v útoku i v obraně," řekl Welsch. Santiagova absence prý změní hlavně obrannou strategii Málagy.

"Budeme muset hrát víc agresivně a rychleji, víc obranu vytahovat po celém hřišti. Na druhou stranu CSKA má nesmírně silný a zkušený tým, který si umí poradit i v postupném útoku," uvedl Welsch. "CSKA jsem favorizoval už loni před Prahou, teď jsou ještě silnější, další sezónu byli pohromadě a navíc jsou bohatší o tu vítěznou zkušenost," mínil Welsch.

Podle něj by pro Málagu mohlo být částečnou výhodou, že se od ní příliš mnoho nečeká. Už postup mezi nejlepší čtveřici byl historickým úspěchem. "Na ně bude asi tlak veliký, ale zase mají tak zkušený tým, který si umí poradit i s takovou situací. Ale nám by to možná částečně pomoci mohlo," doufal Welsch, který se jen s účastí ve Final Four spokojit nehodlá. "Dostali jsme se daleko, ale naše cesta tím rozhodně nekončí," tvrdí.

Reklama

Související témata: