Hlavní obsah

Má deset titulů ze tří zemí a teď si Lukáš Ticháček pochvaluje Karlovarsko

Karlovy Vary

Bývalý český volejbalový reprezentant Lukáš Ticháček nasbíral během dosavadní kariéry spoustu úspěchů. Nejen, že si zahrál za národní tým na nejprestižnějších soutěžích včetně mistrovství světa, ale zkušený nahrávač poznal i Ligu mistrů, další evropské poháry, a to i díky dosud deseti mistrovským titulům ve třech klubech ze tří zemí. A od letošního podzimu je vítanou posilou VK Karlovarsko, když do české extraligy se vrátil po třinácti letech. „Zatím se cítím parádně," svěřil se Ticháček v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout

lukáš Ticháček

Článek

V lednu vám bude osmatřicet let. Považujete svoji reprezentační dráhu za uzavřenou?

Na to, že jsem možná pro někoho brzy skončil v národním týmu, mělo vliv více věcí. Přišla rodina, hraní v Polsku bylo čím dál víc. A člověk si chtěl taky odpočinout v létě, kdy jsou reprezentační kempy. Roky přibývají, tělo si řekne své. Kdybych měl pořád nabitý program, zdraví by mi asi nedovolilo plnou zátěž. Mohu poděkovat sám sobě, jak jsem se rozhodl. Na reprezentaci mi zůstanou dobré vzpomínky. Momentálně se cítím parádně.

Vybaví se vám ještě první extraligové působení v Dukla Liberec?

S Duklou jsem vyhrál dva tituly, v letech 2001 a 2003. A byl jsem tam do roku 2006. Už je to dávno a podrobnosti se dají najít v análech.

Neuvažoval jste o návratu do Liberce?

Škoda, že jsem se nemohl vrátit. Taky jsem o tom přemýšlel. Bavili jsme se i s vedením Dukly, ale nakonec jsem dal v poslední chvíli přednost Karlovarsku.

Velkou stopu jste zanechal v německém Friedrichshafenu a polském Rzeszowě.

Věřím, že ano. S klubem z města, které leží u Bodamského jezera, jsem získal pět titulů v bundeslize. Teď v týmu působí na postu nahrávače kapitán české reprezentace Jakub Janouch, který tam přišel z Dukly Liberec. Na klubové úrovni jsme se nepotkali, ale byli jsme spolu jednu sezonu v reprezentaci při Evropské lize. Z Polska mám tři tituly z tamní ligy.

Vzhledem k vaší skvělé klubové bilanci si jistě stavíte vysoké ambice i nyní v Karlovarsku. Kam směřují?

Na medaile asi pomýšlejí všechny celky. Hodně kluků má svoje motivační cíle. Člověk by se neměl ničeho bát. Špička extraligy je a bude vyrovnaná. Žádný klub asi nevyhlásí naplno, že chce mít jen zlato, ale každý si to přeje.

Už jste si stačil udělat obrázek o extralize?

Na to je po několika kolech příliš brzy. Mohu jen sdělit dojmy z Karlových Varů, což je perfektní volejbalová adresa. Organizačně všechno funguje super. Nemáme si na co naříkat. Nelituji toho, že jsem si je vybral.

Dlouhá léta působil v extralize váš bratr Martin Ticháček. Jaká je jeho volejbalová současnost?

Brácha je o rok a půl starší. Hrál za Benátky nad Jizerou a teď dělá trenéra na Kladně, konkrétně trénuje děti a s aktivní kariérou skončil, takže se nepotkáme jako soupeři a protihráči. Určitě ale nechybí v hledišti při zápasech extraligového Kladna.

Reklama