Hlavní obsah

Startuje liga basketbalistů, soutěž zavítá i do "neligových" měst

PRAHA

Šesti středečními zápasy odstartuje nový ročník první basketbalové ligy mužů Mattoni NBL, v němž bude o pátý titul za sebou usilovat suverénní tým z Nymburka, i letos znovu největší favorit na vítězství. Soutěž i v této sezóně nabídne řadu novinek: tou nejzásadnější je rozšíření basketbalu do "neligových" měst, kde by se každý účastník elitní soutěže alespoň jednou během sezóny měl představit.

Článek

"Mělo by to hodně pomoci propagaci basketu a také popularitě hry samotné v daném městě," vysvětlil na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda Asociace ligových klubů Zdeněk Bříza. Každý tým by tak měl během základní části sezóny, v níž je na programu 44 zápasů, alespoň jednou hrát svůj domácí zápas v místě, kde se nejvyšší soutěž nehraje.

Například zápas sedmého kola mezi Nymburkem a Libercem se uskuteční v Mladé Boleslavi, tým A Plus OHL ŽS Brno jedná o možnosti zavítat do Hodonína, Prostějov zase do Olomouce. Další ligové týmy by se ale měly představit zase v Klatovech, Sokolově nebo Teplicích.

Sama města mají o ligu zájem

"Města sama mají zájem o to, aby se v nich první liga objevila," uvedl Bříza. Kluby také možnost zahrát si v novém prostředí vítají. "Je to hodně chytrá myšlenka, můžeme tak k basketu přilákat mnoho nových fanoušků," věřil Jiří Zídek, asistent prezidenta v nymburském klubu.

Další novou věcí je, že na vybrané ligové zápasy bude také premiérově dohlížet takzvaný supervizor. Do nově zřízené funkce byl pro letošek vybrán dlouholetý ligový kouč Milan Šedivý. Ten bude dohlížet na výkony rozhodčích, čímž má posléze podle klubů přispět také ke zlepšení jejich výkonnosti.

"Kluby dlouhodobě projevovaly zájem, aby taková funkce vznikla. Supervizor, kterého budou platit kluby, by měl asociaci ligových klubů dávat podněty, co by se u rozhodčích mělo zlepšit. V budoucnu by také třeba měl navrhovat pozastavení činnosti u rozhodčích a podobně," vysvětlil Bříza. Šedivý by měl v každém kole vidět jeden zápas osobně, pak utkání vysílané v televizním přenosu a k dispozici bude mít i záznamy z ostatních klání v uplynulém kole na DVD nosiči.

Šedivý by třeba měl dohlížet na to, aby rozhodčí v tuzemsku drželi evropský trend viditelný třeba na nedávném mistrovství Evropy. Sudí mají pokyn rázněji postihovat tvrdé a zákeřné fauly, ale také třeba filmování. Pokud se v závěru utkání hráč při snaze o takzvaný taktický faul dopustí přestupku ještě před uvedením míče do hry, bude mít soupeř při nesportovním faulu výhodu dvou trestných hodů a vzápětí i další vhazování z půle hřiště.

Rozhodčí si polepší finančně

Rozhodčí si ale v nové sezóně také polepší finančně, zatímco v minulém ročníku za odřízený zápas inkasovali odměnu ve výši 1900 korun, letos bude jejich odměna o pět set korun vyšší.

Hrací systém Mattoni NBL se v porovnání s loňskem výrazně nemění. Základní část se bude hrát čtyřkolově na 44 zápasů, do vyřazovací části pak postoupí osm nejlepších mužstev. Basketbalisté se ale musí připravit na větší porci zápasů v play-off: čtvrtfinále a semifinále se bude hrát na tři vítězné zápasy, finále pak na čtyři. Loni se ve čtvrtfinále hrálo na dvě a finále na tři vítězství.

"Dohodly se na tom kluby, přestože se mně osobně zdálo, že hrát čtvrtfinále na dva vítězné nápady není špatný nápad," uvedl Bříza. Letos se už neuskuteční ani zápas o třetí místo, oba poražení semifinalisté dostanou bronzové medaile s tím, že o pořadí na konečném třetím a čtvrtém místě rozhodne umístění po základní části.

Oproti loňsku byla částečně upravena kvóta cizinců v ligových klubech. V zápisu se nyní může objevit osm zahraničních akvizic s tím, že maximálně tři hráči mohou pocházet ze zemí mimo Evropskou unii. Loni mohli být na soupisce tři cizinci ze zemí mimo EU s tím, že maximálně dva pocházeli ze zemí mimo evropskou zónu.

V budoucnu by na soupisce mohlo být šest cizinců

V praxi to znamená, že tentokrát mohou být v českých týmech třeba tři Američané, zatímco loni pouze dva. Na soupiskách tuzemských klubů nyní figuruje 41 cizinců, z toho je 18 Američanů. "V budoucnu bychom chtěli, aby se na soupisce objevilo maximálně šest cizinců. Naším záměrem je dát co nejvíce prostoru českých hráčům," řekl sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth.

Pouze jediný ze dvanácti českých týmů si letos vystačí bez zahraničních posil, tým A Plus Brno, kde po dlouhých sedmnácti letech skončil jako trenér Miroslav Pospíšil. Jeho místo zaujal reprezentační kouč Zdeněk Hummel.

Na lavičkách českých klubů se objeví i čtyři zahraniční trenéři: v Nymburce, který se letos premiérově objeví i ve druhé nejprestižnější evropské soutěži ULEB Cupu, zůstal izraelský kouč Muli Kacurin, Prostějov dál povede Slovák Miroslav Marko. Do USK Praha přišel zkušený Američan Kenneth Scalabroni a do Ústí nad Labem jeho krajan Luther Jones.

Také letos bude přímé přenosy z basketbalové ligy vysílat Česká televize, která má v plánu vysílat 40-50 utkání.

Reklama