Hlavní obsah

Budějovičtí volejbalisté sehráli s favoritem Cuneem pět setů

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Blízko nečekanému vítězství se ocitli volejbalisté Českých Budějovic, kteří ve svém úvodním zápase Ligy mistrů ve středu podlehli italskému favoritovi Cuneu v pěti setech. V zaplněné domácí hale podali špičkový výkon; po odvrácení čtyř setbolů získali první set, pak měl převahu největší favorit skupiny A, ale Jihočeši si vynutili pátou sadu. V ní prohráli 10:15. Za soupeře budou mít ještě Cannes a Iraklis Soluň, do play-off postoupí dva celky.

Článek

Odvaha, výborné bloky a kvalitní servis - na těchto zbraních Jihočeši postavili svůj vítězný první set. Z prvních čtyř výměn třikrát zabodoval blokař Pochop, v 41 letech nejzkušenější hráč na ploše a účastník Ligy mistrů už se španělskou Sorií, a ukázal spoluhráčům, že není proč se bát soupeře zvučného jména. Na podání byli domácí ve své hale odvážnější, sami měli dobrý příjem a dovolovali Sládečkovi vybírat si, koho vyzve k útoku.

Týmy se nevzdálily na více než tři body, z vedení Jihostroje 17:15 ale po sérii podání Brazilce Abbadiho byla dvoubodová ztráta. S přispěním střídajícího Ventruby se podařilo českým mistrům vyrovnat, jako první se však k setbolu propracovalo Cuneo. Mělo celkem čtyři, jenže koncovku tým evropské špičky zahrál trestuhodně. Co podání, to chyba, zato domácí hráči se nebáli. Když po Sládečkově ráně soupeřovi přihrávači orazítkovali míčem strop, vyletěly jejich ruce vítězoslavně nahoru.

Hned na začátku druhého setu Jihočeši vyrobili několik laciných chyb. Trpělivě ztrátu dotahovali, bouřlivé publikum už nemohlo aplaudovat tolika úspěšným blokům na obou stranách, ale vyrovnaná hra pokračovala. Druhou koncovku už Cuneo zvládlo a její klíčovou postavou se stal belgický smečař Wijsmans. Jeho dva útoky ze zadní zóny, které vítěz Poháru CEV z roku 2002 poprvé vytáhl z arsenálu svých zbraní, byly rozhodující. Set zakončila znovu špatná přihrávka, tentokrát ale na straně domácích.

Cuneu pomohl univerzál Rossa

Cuneo se definitivně otřepalo z počátečních rozpaků a začalo mít očekávanou převahu. Jeho hru oživil příchod univerzála Rossa, a pak i nahrávače Marlona, jednoho ze tří Brazilců v modrém dresu. Jihočeši začali mít problémy s přihrávkou, na kterou v třetím setu doplatili. Při útocích z kůlů totiž naráželi na dobře připravené ruce.

Jenže převaha italského týmu měla krátkého trvání. Budějovičtí volejbalisté nechtěli dát svou kůži lacino a sympaticky rozehraný premiérový zápas v Lize mistrů si prodloužili do pěti setů. Do jejich hry se vrátil klid, přesnost i bodové zakončení, v němž oplýval jistotou zejména smečař Čajan.

Vítěze musel určit až tie-break. Do poslední chvíle by si žádný z více než dvoutisícovek spokojených fanoušků na vítěze nevsadil, nakonec se jím stalo favorizované Cuneo.

Za týden v úterý se čeští šampioni představí na půdě francouzského Cannes.

Brom: Kluci se snažili o maximum

Trenér Petr Brom neměl svým svěřencům co vytknout. Ale po výsledku 2:3 se v něm pocity, jak řekl, vařily. "Zahráli jsme nadstandard, bylo vidět, že každý z kluků se snaží o maximum. Jsem rád, že jim nespadlo srdce do kalhot," řekl novinářům českobudějovický kouč, který prožil Ligu mistrů už s Libercem.

Bromovou prioritou v konkurenci evropské špičky nejsou výsledky, ale výkonnost. A tu ocenilo i publikum dlouhým potleskem. "Cuneo si myslelo, že to bude mít u nás jednodušší, ale dotlačili jsme ho do složitých situací, což mě těší. Odehráli jsme velice slušný zápas," hodnotil.

Jihočechům však chyběla zkušenost ve složitých situacích, kterou legionáři v dresu lídra italské ligy sbírají nejen na klubové úrovni, ale hlavně v reprezentaci. "Ke konci se projevila kvalita a šíře kádru Cunea. Nám chyběla větší úspěšnost kůlových hráčů. Čajan podal supervýkon, ale ostatní smečaři se k němu nepřidali," litoval Brom nižší úspěšnosti Zacha v útoku či výkyvů univerzálů Motyse a Ventruby.

"Pro Cuneo to rozhodly jejich osobnosti. Nikdo nepředpokládal, že je zbijem, i když jsme k tomu měli kousek," dodal Brom.

Výsledek - skupina A:
Jihostroj České Budějovice - Bre Banca Lannutti Cuneo 2:3 (32, -20, -17, 22, -10)
Rozhodčí: Van Gompel (Niz.), Jungen (Něm.). Čas: 123 min. Diváci: 2200.
Č. Budějovice: Sládeček, Zach, Pochop, Motys, Čajan, Smrčka, libero Habada - Ventruba, Mach.
Cuneo: Abbadi, Fortunato, Gonzalez, Wijsmans, Felizardo, Lasko, libero Vergnaghi - Marlon, Rosso, Curti.
Další výsledky 1. kola:
Skupina A: Iraklis Soluň - AS Cannes 0:3 (-16, -25, -22),
skupina B: Novi Sad - Panathinaikos Atény 1:3 (-16, 27, -24, -19),
skupina C: VfB Friedrichshafen - Olympiakos Pireus 3:0 (23, 20, 23),
skupina D: hotVolleys Vídeň - Izmir 2:3 (15, -19, -16, 19, -13),
skupina F: Paříž Volley - Dynamo Moskva 2:3 (-24, 20, 21, -19, -8), Bled - Maaseik 3:1 (-21, 23, 27, 22).

Reklama

Související témata: