Hlavní obsah

Házenkáři na úvod ME prohráli se Slovinci, postup se komplikuje

STAVANGER

Českým házenkářům start mistrovství Evropy nevyšel. V norském Stavangeru ve čtvrtek prohráli se Slovinskem 32:34. Nejlepším střelcem českého týmu byl s deseti góly Jan Filip. Ve zbývajících utkáních skupiny A čekají svěřence trenéra Pauzy loňští vicemistři světa Poláci a Chorvati. S těmi se Češi utkají již v pátek.

Článek

Český tým se musel v utkání obejít bez Daniela Kubeše, který onemocněl. Trenéru Pauzovi se tak rozpadla defenzivní osa týmu, na šampionát vůbec neodcestoval zraněný Jiří Hynek. Úvod českým hráčům vyšel, první gól zápasu vstřelil Alois Mráz. V brance byl Petr Štochl, kterému se dařilo v přípravě na Islandu. Tři góly z rychlého brejku Jana Filipa potvrdily plány trenéra Pauzy před šampionátem.

Střelecky se nedařilo Horákovi, kterého na levé spojce vystřídal do té doby jen bránící Mráz. Ve 14. minutě se na palubovce objevil osmatřicetiletý Martin Šetlík, stejně jako předtím Jan Filip ale sedmimetrový hod neproměnil. Další sedmičku vzápětí zahodil Sobol. Národnímu celku se nedařil postupný útok a naopak Slovinci úspěšně využívali rychlý přechod. Přidaly se technické chyby a zbytečné ofenzivní fauly, Slovinci vedli v poločase 16:14.

Pajovič se po přestávce chytil střelecky

I po přestávce se dařilo Kavtičnikovi, který v první půli nastřílel šest gólů. Navíc česká ofenzíva byla v postupném útoku bez zraněného kanonýra Jíchy bezzubá, skvěle navíc chytal obrovitý Lapanje. Slovinci rychle vedli o šest gólů a trenér Pauza si po necelých třech minutách druhého poločasu oddechový čas.

Českému týmu se nedařilo zastavit slovinský nápor, střelecky se chytil Pajovič. V brance vystřídal Petra Štochla Galia a hned se chytil proti disponovanému Kavtičnikovi. Češi se dotáhli na čtyřgólovou ztrátu, ale dvojnásobné oslabení naděje na dotažení skóre zmařilo. Navíc se nadále nedařilo proměňovat sedmimetrové hody, kterých Češi zahodili celkem pět.

Slovinci si náskok zkušeně hlídali a nepustili soupeře na dostřel, přestože po třetí vyloučení byl vyloučený šestigólový Pajovič. Českému týmu se start šampionátu nepodařil a k postupu ze skupiny potřebují bodovat proti Chorvatsku nebo Polsku. S Chorvatskem se svěřenci Pavla Pauzy utkají v pátek od 18:15.

Slovinsko - Česko 34:32 (16:14)
Slovinsko: Škof, Lapanje - Kozlina, Kozomara, Kavtičnik 12/10, Mlakar 1, Natek 4, Pungartnik 1, Špiler, Pražnik 1, Pajovič 7, Gajič, Žvižej 5, Zorman 3.
ČR: Galia, Štochl – Nocar 3, Brůna 2, Hrubý 3, Vítek 2, Filip 10, Šetlík, Sobol, Horák, Heinz 2, Prachař, Řezníček 2, Mráz 8/5.
Rozhodčí: Lemme, Ullrich (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 10/5 - 11/11. Vyloučení: 9:8. Diváci: 1200.

Reklama

Související témata: