Hlavní obsah

Asistent trenéra českých basketbalistek Blažek rezignoval

BRNO

Asistent trenéra českých basketbalistek Lubor Blažek rezignoval na svou funkci. Důvodem jsou jeho neshody s manažerem národního týmu Jiřím Hamzou. Hlavní kouč Jan Bobrovský zatím o Blažkově nástupci, s kterým bude družstvo připravovat na červnovou olympijskou kvalifikaci, neuvažoval.

Článek

Blažkovi se nelíbilo, že ho Hamza v jeho nepřítomnosti kritizoval po listopadovém zasedání výkonného výboru basketbalové federace v úzkém kruhu funkcionářů. Blažek se o tom dozvěděl od jednoho z účastníků debaty.

"Pan Hamza o mně řekl, že jsem na loňském mistrovství Evropy vedl pouze rozcvičky a porušil jsem zákaz jednání s médii. Přitom jsem byl vysílán na tiskové konference. Dále se prý manažerovi nelíbilo, že jsem během oddechových časů a po nich hovořil s hráčkami USK Praha. Podobné zákazy mě šokovaly," řekl ČTK Blažek, který je trenérem ligového vicemistra USK.

K rozhodnutí odejít prý dospěl po dlouhé úvaze. "Řešil jsem i to, že se vzdávám startu na olympijských hrách, kam se podle mého názoru český basketbal určitě probojuje. A ty jsou vrcholem kariéry jak pro sportovce, tak i pro jejich trenéry. Ale situace se z mého pohledu už vyhrotila natolik, že jsem musel reagovat," prohlásil Blažek.

Hamza: Z funkce ho nevyháním

Hamza odmítá, že by měl s Blažkem spor. "Vyslovil jsme se k jeho práci a řekl, co mi vadilo. Ale to ještě neznamená konflikt. Rozhodně ho z jeho funkce nevyháním. Jedná se o jeho osobní rozhodnutí," uvedl Hamza.

Blažek doručil svou rezignaci basketbalové federaci v pondělí. "Podle stanov má hlavní trenér Bobrovský plné právo si určit svého asistenta. Měl by to udělat do příštího zasedání výkonného výboru, který je na programu 3. března," řekl ČTK generální sekretář federace Miloš Pražák.

Bobrovský zatím o případném Blažkově nástupci nepřemýšlel. "Oficiálně zatím nic nevím," uvedl. Na hledání nového asistenta má téměř měsíc času. První společnou akci mají české basketbalistky na programu až 5. května, kdy je čeká regenerační soustředění v Luhačovicích. Před olympijskou kvalifikací v Madridu ještě absolvují koncem května turnaj ve Španělsku a v jednání jsou na přelomu května a června dva přípravné zápasy v domácím prostředí s Čínou a dvě utkání s Novým Zélandem.

Blažek působil v roli asistenta od podzimu 1999, kdy vystřídal Jiřího Zídka. S Bobrovským se podílel na největších úspěších českého ženského basketbalu v posledních pěti letech. Na mistrovství Evropy 2003 vybojovaly české hráčky stříbrné medaile, o rok později na olympijském turnaji v Aténách skončily páté a v roce 2005 v Turecku získaly evropský titul. Na mistrovství světa 2006 v Brazílii skončil český tým sedmý a loni na evropském šampionátu v Itálii pátý.

"S Bobrovským jsem měl vždy velmi dobrou spolupráci, stojí za námi i dobré výsledky. Proto také Bobrovského z ničeho neviním. Myslím, že mě pochopil a rozešli jsme se v dobrém," řekl Blažek.

Reklama